IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is mijn geld eigenlijk wel veilig bij een vermogensbeheerder?

De grootste vrees van beleggers is om hun geld kwijt te raken. Niet alleen op de beurs, maar ook door de keuze voor een verkeerde vermogensbeheerder.

Veel beleggers kiezen er daarom voor hun geld te beleggen bij de grote en 'vertrouwde' partijen. Die zullen het namelijk wel het beste geregeld hebben.

Maar eigenlijk is die redenatie niet juist. Dat een partij groot is en vertrouwd overkomt wil niet zeggen dat het voor jou de beste keuze is. Of dat kleinere partijen automatisch minder goed of niet veilig zijn.

Lees ook: De beste vermogensbeheerder bestaat niet. Zoek er een die bij je past.

Aan de hand van onderstaande vragen en antwoorden kun je beter beoordelen hoe veilig een vermogensbeheerder - en vermogensbeheer in het algemeen - is.

1. Wat gebeurt er als een vermogensbeheerder failliet gaat?

Een vermogensbeheerder mag geen geld of een effectenrekening van klanten aanhouden. Daarom opent-ie een rekening op naam van de belegger bij een depotbank.

De depotbank verzorgt de administratie en bewaring van de portefeuille. Geld dat belegd wordt voor klanten valt dus buiten de boedel van de vermogensbeheerder.

Als de vermogensbeheerder failliet gaat kun je ervoor kiezen om de beleggingen zelf te gaan beheren of om een andere vermogensbeheerder in te schakelen.

2. Wat gebeurt er als de depotbank failliet gaat?

Ook als de depotbank failliet gaat komt jouw portefeuille niet in gevaar. De effecten zelf worden namelijk weer gescheiden gehouden van het bankbedrijf en staan op je eigen naam.

Mocht de depotbank failliet gaan, dan kan er nooit aanspraak worden gemaakt op jouw beleggingen. Die vallen buiten de boedel van de bank. In zo'n geval kun je je portefeuille overhevelen naar een andere depotbank.

3. Waar moet ik op letten als ik een vermogensbeheerder wil selecteren?

Het is natuurlijk erg vervelend als je in het geval van faillissement op zoek moet naar een nieuwe vermogensbeheerder of depotbank, maar je kunt het opgebouwde vermogen dus niet zomaar verliezen.

In elk geval: zolang de partij in het bezit is van de juiste vergunningen én zich aan de regels houdt. Check, om zeker te weten dat je met een betrouwbare partij in zee gaat, deze vijf randvoorwaarden:

  1. Ga na of de vermogensbeheerder onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

    DNB controleert of vermogensbeheerders financieel gezond zijn, de AFM checkt of zij zich houden aan de regels en wetten.

  2. Ga na of de vermogensbeheerder is aangesloten bij het klachteninstituut KiFiD en of de uitspraken van dit instituut bindend worden geaccepteerd. Dit helpt je in een potentieel toekomstig conflict.

  3. Ga na of de vermogensbeheerder is geregistreerd bij DSI. DSI stelt vereisten op het gebied van deskundigheid en integriteit.

  4. Ga na of de vermogensbeheerder transparant is over de kosten, rendementen en voorwaarden. Worden er zaken verzwegen of niet inzichtelijk gemaakt? Dan moet je je afvragen of een dergelijke instelling het vertrouwen verdient om jouw vermogen te mogen beheren.

  5. Ga na in hoeverre de vermogensbeheerder onafhankelijk is. Zit er bijvoorbeeld een grote financiële instelling achter of wordt de portefeuille gevuld met eigen producten? Kijk dan kritisch naar de totstandkoming van de portefeuille en of er niet dubbel wordt verdiend aan het beheren van jouw vermogen.

Lees ook: Column van Tim Mortelmans: een AFM-vergunning is géén garantie voor een goede belegging

De veiligheid en betrouwbaarheid van een partij hangen niet af van hoe groot, klein, bekend of onbekend hij is. Veel belangrijker is wat de vermogensbeheerder allemaal 'voor elkaar' heeft.

Er zijn heel veel vermogensbeheerders bij wie dit prima geregeld is. Als je wilt weten welke daarvan het beste bij jou en jouw situatie past, kun je hier een vergelijking maken.

Check ook: Zes vragen om te stellen voor je iemand je geld laat beleggen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›