In een maatschappij die tot in detail maakbaar lijkt, wordt de behoefte om alles onder controle te hebben steeds groter.
Dat geldt ook bij verzekeringen. Hoe meer we hebben, hoe meer we ertoe neigen onze bezittingen te beschermen.
Veel mensen hebben onzinnige verzekeringen, zijn oververzekerd of betalen te veel premie. Het is goed je af te vragen of verzekeren altijd wel nodig is. Gewoon accepteren dat je wel eens pech kunt hebben is vaak een stuk goedkoper.
Lees ook: Checklist: ben je oververzekerd?
Sommige verzekeringen zijn verplicht
Nederlanders zijn kampioen verzekeren volgens de internationale lijstjes. In 2012 stonden we volgens het World Insurance Report van Swiss Re met de 6.500 euro die de gemiddelde Nederlander jaarlijks aan verzekeringen uitgeeft op een tweede plaats.
Een deel van deze premie bestaat uit verplichte verzekeringen. Je kunt denken aan een verplichte WA-verzekering voor de auto en de zorgverzekering. Tenzij je via de rechter een erkenning hebt gekregen als gemoedsbezwaarde ben je verplicht hiervoor premie te betalen.
Het kan wel lonen om van zo'n verplichte verzekering regelmatig de premie te checken. Als de verzekering eenmaal is afgesloten, kijken mensen er liever niet meer naar om. Dit kan echter honderden euro's per jaar te veel kosten.
Lees ook: Let hier op als je online verzekeringen vergelijkt
Soms kun je de schade prima zelf dragen
Naast de verplichte verzekeringen zijn de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en de inboedelverzekering belangrijk.
Wat verder belangrijke verzekeringen zijn is lastig te bepalen. Dit kan namelijk per situatie verschillen. Iemand met een hoog salaris kan meer risico zelf dragen. En door te zorgen voor voldoende spaargeld en het nemen van voorzorgsmaatregelen kun je de noodzaak om te verzekeren ook verkleinen.
Overbodig zijn in elk geval de verzekeringen waarvan je de schade zelf kunt dragen. Krijg je brand in je huis of raakt iemand arbeidsongeschikt door jouw toedoen, dan lukt dat niet. Daarentegen zal de diefstal van een fiets niet leiden tot een persoonlijk faillissement.
Ook kennen we in Nederland bijvoorbeeld de regenverzekering. Mocht het tijdens een vakantie veel regenen, dan keert de verzekering een bedrag uit als tegemoetkoming in een nieuwe vakantie. De vraag is hoe nodig zo’n verzekering is.
Aanvullende verzekeringen, nodig of niet?
Ook kun je kritisch kijken naar de aanvullende ziektekostenverzekering. Het extra pakket kan wel eens overbodig zijn: in de aanvullende verzekering zitten namelijk vergoedingen die mensen zelf kunnen dragen – zeker als de uitgespaarde premiekosten opzij worden gezet.
Als verzekeringen elkaar overlappen, is dat een vorm van oververzekeren. Dat komt vaak voor bij de doorlopende reisverzekering. Deze dubbelt met de standaard ziektekostenverzekering, waarmee iedereen wereldwijd verzekerd is voor acute ziektekosten.
Dubbele premie betekent bij schade echter geen dubbele vergoeding, omdat wettelijk is vastgelegd dat je er niet beter van mag worden. De dubbele premie die je hebt betaald, ben je dus kwijt.
Lees ook: Eigen bijdrage en eigen risico, wat zijn de verschillen?
De premie in verhouding tot het te lopen risico
Verzekeringen waarvan je je serieus moet afvragen of ze zin hebben zijn de blessureverzekering, de mobieletelefoonverzekering, de bruiloftverzekering, de brilverzekering of een verlengde garantie op huishoudelijke apparaten.
Je moet je afvragen of de premie in verhouding staat tot het te lopen risico. Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden te lezen, want de dekking kan wel eens zo minimaal zijn, dat u om die reden al afhaakt. Kortom, wees er zeker van of verzekeren eigenlijk wel financiële zekerheid biedt.
Check ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!