Minstens drie maanden voordat de rentevaste periode van je hypotheek afloopt ontvang je van je bank een nieuw rentevoorstel.
Veel mensen accepteren dit voorstel, omdat zij het aanbod beschouwen als een vaststaand gegeven, schrijft FiscAlert.
Maar acuut accepteren, dat moet je nooit doen. Het kan maar zo zijn dat je dan geld laat liggen. Dit zijn vijf dingen om in gedachten te houden als je keuzes gaat maken over je nieuwe rentevaste periode. Let op: het kan slim zijn ook een adviseur om hulp te vragen.
Lees ook: Alles over die hypotheekrentestijging
1. Een andere renteperiode, een andere hypotheekvorm
Je kunt kiezen voor een nieuwe renteperiode of -vorm (vast of variabel), maar ook voor een andere hypotheekvorm. Je bent bijvoorbeeld niet verplicht om je hypotheek annuïtair te blijven aflossen, als je denkt dat lineair beter bij je past. Hier en hier kun je berekenen wat de maandlasten bij verschillende hypotheekvormen zijn.
2. De rente daalt misschien nog verder
Het kan zijn dat de rente (nog) verder daalt in de tijd tussen het moment dat je een voorstel hebt gekregen en het moment dat je je keuze moet maken. Bij sommige hypotheekverstrekkers mag je dan ook gebruik maken van die lagere rente, ook al is de rente uit het voorstel dus hoger. Dat moet je navragen. Stijgt de rente, dan wordt dat niet doorberekend, schrijft AFM.
Lees ook: Wil je een lagere hypotheekrente? Kijk eens of je kunt middelen.
3. Let op de waarde van je woning
Bij het maken van het rentevoorstel houdt je geldverstrekker rekening met de huidige woningwaarde en het bedrag dat je al hebt afgelost, schrijft Aegon. Hoe meer je huis in de tussentijds is waard geworden en hoe meer je hebt afgelost, hoe lager de rente in de regel is.
Check of je bank zich baseert op de juiste woningwaarde. Als je denkt dat je huis in een verkeerde klasse is ingedeeld, stuur dan een WOZ-beschikking (of taxatierapport) op waaruit de waardestijging blijkt. Dit kan uiteindelijk veel verschil maken.
Kijk ook naar de waarde van de woning in verhouding tot de hoogte van de hypotheek. Als je hypotheek onder de 60% van de woningwaarde zit, schrijft FiscAlert, kom je bijvoorbeeld voor de scherpste rentetarieven in aanmerking.
4. Een lage rente is niet altijd voordelig
In de twee punten hierboven wordt uitgegaan van het voordeel van een lage hypotheekrente. Maar een lage rente is niet altijd voordelig. Dit geldt specifiek als je een (bank)spaarhypotheek hebt.
Dat komt doordat de hypotheekrente bij zo'n hypotheek is gekoppeld aan de rente die je krijgt op de spaarpot waarmee je je hypotheek aflost. Ga je dan voor een lagere hypotheekrente, dan krijg je automatisch ook een lagere rente op je spaarpot. Het kan zijn dat die dan minder snel groeit dan de bedoeling was, waardoor extra inleg nodig kan zijn om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen.
Check ook: Een lagere hypotheekrente is niet altijd de voordeligste optie
5. Je hoeft niet bij je bank te blijven
Tot slot. Leuk dat je bank je een voorstel doet, maar het betekent niet dat je ook echt bij die bank moet blijven. Misschien ben je - zelfs na onderhandelen - helemaal niet tevreden over de opties.
Gelukkig kun je boetevrij oversluiten als je rentevaste periode afloopt. Kijk dus om je heen, check de hypotheken bij andere banken, vraag offertes op. Houd er wel rekening mee dat je, ook al heb je met een boete niks te maken, kosten krijgt. Denk aan taxatie- en administratiekosten. In dit artikel lees je meer over oversluiten.
Lees ook: Je hypotheek oversluiten: doen of laten?