Met de lage rente is sparen niet interessant. Het rendement dat je met beleggen kunt halen, zou wel eens hoger kunnen zijn.
Je kunt beleggen in aandelen of obligaties, maar je kunt je geld ook in iets fysieks stoppen. Het kan lonen om te investeren in stenen, in plaats van je spaargeld bijna renteloos op je rekening te laten staan.
Maar waar begin je en waar moet je op letten als je voor het eerst de vastgoedmarkt betreedt?
Als particulier zul je om te beginnen niet zo snel zelf (direct) investeren in commercieel vastgoed zoals winkels, kantoren of bedrijfsruimten. Daar zit gewoonweg een te hoog prijskaartje aan. Plus vanwege die hoge prijzen is het lastig om je investeringen goed te spreiden.
Indirect investeren in commercieel vastgoed behoort wel tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld via al dan niet beursgenoteerde fondsen.
Lees ook: Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op.
De woningmarkt: keuzes, keuzes
Maar wil je liever zélf alle touwtjes in handen houden, dan kan het slim zijn om direct te investeren in niet-commercieel vastgoed. Denk aan woningen om te verhuren.
Op de woningmarkt zijn er genoeg keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor eengezinshuurwoningen, studentenkamers, huizen, appartementen, zorgwoningen, vakantiehuizen of seniorenwoningen. Het is wel zaak om de markt voor een specifieke categorie goed te analyseren. Is er wel behoefte aan seniorenwoningen? Hoeveel huur kun je vragen? Welke faciliteiten zijn er in de buurt?
Het helpt als je vastgoed koopt in een regio waar je zelf woont. Hierdoor blijf je gemakkelijker op de hoogte van ontwikkelingen in de streek.
Zorg ook dat je goed op de hoogte bent van de rechten en plichten van een huurder. In Nederland hebben huurders een goede huurbescherming. En er zijn regels voor het opstellen van een huurprijs. Kosten kun je bijvoorbeeld niet altijd maar doorberekenen. Lees je dus goed in en laat je desnoods goed adviseren. Er zijn natuurlijk ook nog de fiscale regeltjes.
Check ook: Stappenplan: zo koop je een huis
Houd rekening met de risico's
Vaak wordt aangeraden om te investeren in kleine woningen of appartementen. Denk aan woningen tussen de 50m2 en 90m2. Vastgoedinvesteerder Imed Baatout schrijft: "Deze zijn gemakkelijk te verhuren aan alleenstaanden en mensen met één inkomen." Hij merkt dat wanneer je een groter object aanschaft, je een te hoge huurprijs moet vragen. "Die markt is veel te klein." Ook studentenkamers worden volgens hem altijd goed verhuurd.
En een (goede) huurder hebben is toch wel fijn. Het kan zomaar zijn dat je huis leeg komt te staan en je geen inkomsten hebt, maar wel kosten maakt. En je wilt ook geen wanbetalers. Het zijn risico’s waar je als vastgoedinvesteerder rekening mee moet houden.
Baatout adviseert vastgoed te kopen met weinig eigen middelen, maar met een zorgvuldig gekozen vastgoedhypotheek met een jaarlijks variabele rente. Om dit voor elkaar te krijgen is het slim een woning in verhuurde staat te kopen.
Financieel planner en ondernemer André van Luijk - tevens columnist op IEXGeld - schrijft: "De waarde van een pand in verhuurde staat is vrijwel altijd lager dan de waarde in niet verhuurde staat. En hoe lager de huur, hoe minder de woning in de regel waard is." Bankfinanciering kan gaan tot 70% van de waarde in verhuurde staat, terwijl je bij de aanschaf van een niet verhuurd pand vaker meer moet bijleggen.
Lees ook: Het is geen gek idee om spaargeld in een tweede woning te stoppen
Lange beleggingshorizon
Investeren in vastgoed staat niet gelijk aan snel cashen. Houd een horizon van ongeveer vijftien à twintig jaar aan. Na deze periode worden de onderhoudskosten ook hoger en dat snijdt uiteraard in het rendement.
Besef dus dat je geld lange tijd vastzit in stenen. Snel uitstappen is geen mogelijkheid. Het voordeel hiervan is dat je niet zo afhankelijk bent als de huizenprijzen in een bepaalde periode dalen. Als de huurder je maar keurig betaalt en de hypotheek wordt afgelost.
Ter inspiratie: een succesverhaal
Er zijn dus veel factoren om rekening mee te houden bij het investeren in vastgoed, maar het kan een lucratieve manier zijn om meer uit je geld te halen.
Inspiratiebron nodig? Business Insider schrijft over het succesverhaal van een 24-jarige student, die van 10.000 dollar aan spaargeld naar vier miljoen dollar in vastgoed is gegaan. Klein beginnen is de sleutel.
Lees ook: Dit is de beste tijd van het jaar om je huis te verkopen