IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gaan jullie uit elkaar? Dan moet het pensioen worden verdeeld.

Een scheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft gevolgen. Emotioneel, maar ook financieel. Denk aan de verdeling van bezittingen, zeker als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

En misschien hebben jullie een koophuis met een hypotheek waarvoor een oplossing moet worden gezocht. Bovendien kan het zijn dat jullie om tafel moeten om afspraken over kinder- en partneralimentatie te maken.

Check ook: De scheiding en jullie woning: twee dingen om op te letten

De echtscheiding en jullie pensioen

Dat zijn allemaal zaken waar je op vrij korte termijn mee te maken krijgt. Maar er is ook nog iets waar je nu misschien niet meteen aan denkt, maar wat zeker aandacht verdient: het pensioen.

Het is uiteindelijk onderdeel van je bezittingen en moet in veel gevallen worden verdeeld. Dat is zowel bij het ouderdomspensioen, het nabestaandenpensioen als bij zelf gespaard pensioen het geval.

Lees ook: Midlife crisis? Pas op voor een pensioenbreuk!

Het ouderdomspensioen verdelen

Bouw je ouderdomspensioen op via je werkgever? Jullie hebben allebei recht op de helft van het pensioen dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.

Dat is wettelijk bepaald. Het maakt hierbij niet uit of je in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Het maakt ook niet uit of de ene partner wel pensioen heeft opgebouwd en de andere partner niet. Je kunt er wel samen voor kiezen het pensioen niet of in een andere verhouding dan 50/50 te verdelen.

Het is de bedoeling dat je binnen twee jaar na de scheiding melding doet bij de pensioenuitvoerder. Je krijgt het gespaarde bedrag niet meteen op je rekening gestort; vanaf pensioendatum wordt het uitbetaald door het fonds.

Check ook: Hier heb je recht op als je gaat scheiden

Het nabestaandenpensioen

Het kan zijn dat je niet alleen voor ouderdomspensioen spaart, maar ook voor partnerpensioen. Dit wordt ook wel het nabestaandenpensioen genoemd.

Het houdt grofweg in dat je partner maandelijks een bedrag krijgt uitgekeerd vanaf het moment dat jij komt te overlijden. Maar niet alleen de partner die je op dat moment hebt heeft recht op een uitkering. Ook je ex-partner kan soms aanspraak maken op een aandeel.

Het is namelijk wettelijk geregeld dat het partnerpensioen dat binnen de relatie is opgebouwd naar de ex-partner gaat.  Ook dit pensioen wordt door de pensioenuitvoerder uitbetaald.

Lees ook: Het partnerpensioen is niet standaard geregeld. Ga er mee aan de slag.

Zelf gespaard pensioen

Misschien hebben jullie samen ook nog zelf gespaard voor pensioen. Bijvoorbeeld via een lijfrentepolis of banksparen.

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zullen jullie het opgebouwde kapitaal waarschijnlijk moeten en willen verdelen. Soms hoeft dat niet, bijvoorbeeld als de lijfrente is gefinancieerd uit het privévermogen van een van jullie, schrijft Vooruitkijken.nl. Maar in de meeste gevallen behoort de lijfrente gewoon tot de gemeenschap van goederen.

Verdelen van lijfrente is alleen wel iets ingewikkelder dan het verdelen van de CD-collectie of een geld op een normale spaarrekening, weet MoneyWise. Je krijgt dan bijvoorbeeld al snel te maken met allerlei fiscale regels. Meer lezen? Dat kan hier.

Check ook: Lijfrente of banksparen? Dit zijn de verschillen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zakelijke rechtsbijstandverzekering: is die wel nodig?

Met een verzekering voor zakelijke rechtsbijstand sta je er niet alleen ... Lees verder ›