Op Prinsjesdag schreven we over de koopkrachtcijfers voor 2015: de meeste Nederlandse huishoudens zouden er op vooruitgaan. Zeven op de tien, om precies te zijn. De gemiddelde koopkrachtstijging: 0,5%.
Koopkracht stijgt het meest bij werkenden
Nu heeft het Centraal Planbureau (CPB) nieuw onderzoek gedaan en nieuwe voorspellingen gepubliceerd. De uitkomst? Gemiddeld stijgt de koopkracht dit jaar met 1,2%. Dat komt door de lage inflatie én de dalende pensioenpremies.
Vooral werkenden gaan er op vooruit: gemiddeld met 1,6%. De koopkracht van gepensioneerden neemt met 0,7% toe. Dat is het minst van alle bevolkingsgroepen. De reden is dat pensioenen beperkt gecorrigeerd worden voor de inflatie.
Check ook: Alles wordt goedkoper. Wat is er eigenlijk mis met deflatie?
Koopkracht in 2016: een ander verhaal
Ook verwachtingen voor 2016 zijn bekendgemaakt: waarschijnlijk stijgt de koopkracht dan niet verder.
Sommige bevolkingsgroepen gaan er volgend jaar wel op vooruit (werkenden: gemiddeld 0,3%), maar anderen zullen hun koopkracht juist zien dalen (gepensioneerden: gemiddeld 1,3%).
Koopkrachtstijging van voorbeeldgezinnen
Het CPB heeft voor achttien voorbeeldgezinnen specifiekere berekeningen gemaakt. Benieuwd hoe het er voor jou uit kan komen te zien, dit jaar en in 2016? RTL Nieuws stopte alle gegevens in een tool - zie hier.
Lees ook: De meeste werknemers gaan er dit jaar netto op vooruit - jij ook?