Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Dus denk goed na over wat je ermee doet.
Dwing jezelf te kiezen welk deel van je geld je direct wilt uitgeven en welk deel je wilt sparen voor dingen die je in de toekomst wilt hebben.
Twee quotes van onze minfin Jeroen Dijsselbloem, die gisteren met zestig leerlingen in gesprek ging over geld. Dat in het kader van De week van het geld, dat als doel heeft basisschoolleerlingen om te leren gaan met - inderdaad - geld.
Financiële kennis van kinderen is onvoldoende
Misschien heeft jouw kind op school ook les over geld gehad deze week. Dat zou mooi zijn. Volgens het Nibud is de financiële kennis van veel kinderen momenteel onvoldoende; ze meer bijbrengen over geld is dus van belang.
En kinderen met geld om leren gaan, dat stopt natuurlijk niet ná deze week. Je kunt er de volgende tips bij gebruiken.
1. Zakgeld: vrij besteden én sparen
Krijgt je kind zakgeld? Volgens Nibud is zes jaar een geschikte leeftijd om daar mee te beginnen. Maar eerder kan ook zeker geen kwaad, vinden wij van IEXGeld. Als je kind zelf geld heeft, leeft het onderwerp veel meer dan wanneer je er alleen maar over vertelt.
Het zakgeld moet er niet zijn om meteen op dag één volledig uitgegeven te worden. Jeroen Dijsselbloem zei het al: je kind moet kiezen welk deel van het zakgeld direct uitgegeven mag worden en welk deel wordt gespaard.
Help je kind daarbij als dat nodig is. Maak onderscheid, koop samen een mooie spaarpot. Of misschien zelfs twee: één voor het spaargeld, één voor het 'vrij te besteden' geld.
2. Kies een spaardoel
Laat je kind niet 'zomaar' sparen, maar stel samen een leuk doel vast. Ieder kind heeft wel iets dat hij of zij graag wil hebben of doen. Als je kind speciaal daarvoor spaart, krjigt hij of zij veel meer gevoel bij zijn spaargeld.
Bovendien wordt op deze manier duidelijk dat niet alles zomaar kan, maar dat er toch echt voor gespaard moet worden. En dat het doel langzamer wordt bereikt als de spaarpot in de tussentijd wordt geplunderd.
Wijzer in Geldzaken heeft een checklist die je kunt gebruiken als je je kind wilt leren sparen. Je vindt 'm hier.
3. Lenen gaat niet zomaar
Is het geld op, volledig besteed? Jammer, maar helaas: dan is het wachten op de volgende zakgeldronde.
Misschien vraagt je kind wel of je tussendoor even iets kunt uitlenen. Ga daar nooit zomaar mee akkoord. Je moet je kind leren dat inkomsten en uitgaven goed gepland moeten worden, om goed rond te kunnen komen. Dat moet later ook.
Lees ook: Drie tips om je kinderen schuldenvrij te houden
4. Laat je kind zelf geld verdienen
Zakgeld is iets dat je kind krijgt, maar je kunt je kind ook iets laten verdienen. Bijvoorbeeld door hem of haar kleine klusjes in en rond het huis te laten doen.
Op die manier leert je kind dat het krijgen van geld niet iets vanzelfsprekends is en dat het heel normaal is om er iets voor te doen.
Een ander voorbeeld van zelf verdienen: samen de rommelmarkt op. Je kind leert dan meteen meer over de waarde van spullen en geld.
Lees ook: Begin zo vroeg mogelijk met de financiële opvoeding van kinderen
Hoe leer jij je kind met geld omgaan? Heb je tips? Laat het weten in de reacties hieronder.