Als je zelfstandig ondernemer wilt worden, dan zul je aardig wat moeten regelen. Een naam en rechtsvorm voor je onderneming kiezen, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel - noem maar op.
Lees ook: Zzp'er worden: een stappenplan
Heb je een startkapitaal nodig?
Als je de eerste stappen hebt doorlopen en precies weet wat je wilt, dan zou je in feite als zzp'er aan de slag kunnen gaan.
Tenminste: als je er genoeg geld voor hebt. Nee, niet iedere zzp'er heeft een (enorm) startkapitaal nodig, maar jij misschien wel - afhankelijk van het soort onderneming dat je wilt starten.
Wat als je mooie plannen hebt, maar niet over genoeg geld beschikt? Zzp'ers komen vaak lastiger aan krediet dan grotere ondernemingen, schrijft Rijksoverheid: "Banken en particulieren weten niet of uw bedrijf een succes wordt. Bovendien gaat het dikwijls om kleine leningen die voor banken onrendabel zijn."
Financiering voor zzp'ers: vier opties
Dat is lastig, maar het betekent niet dat financiering onmogelijk is. De overheid heeft bijvoorbeeld verschillende regelingen waardoor je als startende ondernemer toch aan (meer) krediet kunt komen.
Hieronder vind je er vier. Zorg wel dat je een goed onderbouwd ondernemingsplan hebt en precies weet waar je aan begint voordat je met zo'n financiering aan de slag gaat.
1. De overheid staat garant voor je banklening
Je kunt vragen of de overheid garant wil staan voor een banklening. De bank loopt dan minder risico en zal daardoor eerder geneigd zijn krediet te verlenen.
Deze Borgstelling MKB-kredieten is een initiatief van het Ministerie van Economische zaken. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je uiterlijk zes maanden nadat je het krediet hebt gekregen beginnen met aflossen.
Bovendien accepteren niet alle banken de borgstelling. Je kunt wel terecht bij ABN Amro, Deutsche Bank Nederland, ING, Rabobank, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers.
2. Microfinanciering: geld en begeleiding
Een andere optie: bij Qredits Microfinanciering Nederland aankloppen. Dat is een initatief van het Rijk.
Qredits verstrekt zakelijke leningen van maximaal 50.000 euro aan (startende) ondernemers. Je kunt er ook terecht voor begeleiding, coaching en advies.
3. Starten vanuit een uitkering
Mocht het zo zijn dat je je onderneming vanuit een uitkering wilt starten - bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsuitkering - dan kun je een steuntje in de rug krijgen.
De overheid ziet namelijk graag dat je de stap zet van een uitkering naar een eigen bedrijf. Best een kans dat je in aanmerking komt voor, bijvoorbeeld, een starterskrediet.
4. Subsidies voor startende ondernemers
Bovenstaande mogelijkheden zijn leningen, maar er bestaat ook nog een subsidie. Als ondernemer kun je deze aanvragen als je je bezighoudt met innovatieve ideeën, zegt Rijksoverheid.
Eigenlijk is dit niet een subsidie in de letterlijke zin van het woord, maar een (extra) aftrekpost: de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Wel moet je dan voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het urencriterium van de Belastingdienst.
Lees ook: Zzp'er, check je aftrekposten