IEXGeld

Dossiers

Profiel

Schenken onder bewind: zo blijf je zelf de baas over je gift

Misschien wil je je kind wel eens iets geven. Een groot geldbedrag, bijvoorbeeld. Je kunt jaarlijks belastingvrij schenken en ook is er de eenmalige belastingvrijstelling.

Dat is fijn: zo kun je schenken zonder dat de fiscus om de hoek komt kijken en bovendien kun je de erfbelasting er alvast mee drukken.

Maar wat nou als je graag iets wilt geven, maar wel zeggenschap over het geld wilt houden? Bijvoorbeeld omdat je zeker wilt weten dat het geld niet wordt verkwanseld? 

Zelf het geschonken geld beheren

Dan kun je er voor kiezen om te schenken onder bewind. Bij deze manier van schenken gelden dezelfde belastingregels als bij elke andere schenking, zoals de eerdergenoemde vrijstellingen.

Het verschil is dat jij de bewindvoerder bent en dus beslist wat er met het geld gebeurt. Of het wordt gespaard bijvoorbeeld, of belegd. Schenken onder bewind moet schriftelijk worden vastgelegd, maar een notariële akte is niet verplicht.

Je kunt een speciale rekening voor de schenking openen. Die komt dan wel op naam van het kind te staan, maar hij of zij kan er zelf niet bij. Als je kind er iets van uit wil geven moet dit worden overlegd. ABN Amro en Rabobank zijn voorbeelden van banken die dergelijke spaarrekeningen hebben. Je kunt daar ook kosteloos een akte laten opstellen.

Lees ook: Checklist: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

Bedenk goed hoe lang het bewind gaat duren

Je mag zelf bepalen hoe lang het bewind gaat duren. Gangbare leeftijden waarop het bewind eindigt zijn 25 of 30 jaar.

Als je na afloop vindt dat je kind het geld niet verstandig kan besteden, dan is daar alleen in extreme situaties nog iets aan te doen, schrijft ABN Amro. Je moet dan een meerderjarigenbewind aanvragen bij de rechter.

Twijfel je nu al? Dan is het verstandig om 30 jaar als uitgangspunt te nemen. Want dan neem je het zekere voor het onzekere. En je kunt het bewind altijd eerder opheffen.

Je kind mag bezwaar aantekenen

Daarnaast is het nog goed om te weten dat je kind bezwaar kan aantekenen tegen het bewind. Dat kan hij of zij doen vanaf vijf jaar na de schenking. De rechter bepaalt: als hij vindt dat je kind het geld prima zelf kan beheren, dan kan het bewind worden beëindigd.

Dan kan je kind vroegtijdig zelf bepalen wat-ie met het geld gaat doen. Dat is waarschijnlijk niet de bedoeling geweest toen je de schenking deed. Als je dit wilt voorkomen kun je ervoor kiezen een herroepingsclausule toe te voegen. Dan kan de schenking worden teruggedraaid op het moment dat je kind naar de rechter stapt.

Check ook: Slim: je wensen in een levenstestament vastleggen

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›