Eerst het slechte nieuws: als je op zoek bent naar tips om zo min mogelijk belasting te betalen over je vermogen in box 3 ben je eigenlijk te laat. Het vermogen dat je in je aangifte 2014 invult wordt gepeild op 1 januari 2014. Dat is meer dan een jaar geleden.
Over dat bedrag betaal je vermogensrendementsheffing, dus als je die zo laag mogelijk wilt laten zien, is het zaak om al vóór 1 januari (van het voorgaande jaar!) maatregelen te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door het naar voren halen van een grote uitgave die je toch al van plan was om te doen, of door het vooruit betalen van hypotheekrente of zorgpremies.
Lees ook: Laat je vermogen slinken voor het einde van het jaar
Goed om te weten voor je aangifte 2016 - zet vast in je agenda voor december - maar daar kun je nu niet heel veel mee. Welke mogelijkheden heb je nu wel om rekening mee te houden bij de aangifte?
Gebruik de wèrkelijke waarde
Voor beleggingen of bezittingen die niet aan de beurs staan genoteerd, geldt de waarde in het economische verkeer. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een vordering niet per se hoeft aan te geven tegen de volle nominale waarde van het bedrag dat je hebt uitgeleend. Als de kans op terugbetaling duidelijk - en aantoonbaar - is verminderd, dan mag de schuld tegen een lagere waarde worden opgegeven.
Benut vrijstelingen
Denk aan de vrijstellingen: sommige fysieke bezittingen hoef je niet als vermogen op te geven: als je de gelukkige eigenaar bent van stukken bos, natuurterrein of landgoederen, zijn die in veel gevallen vrijgesteld van vermogensbelasting. Ook kunst (en "voorwerpen van wetenschap") is vrijgesteld, althans zolang je het niet overduidelijk als belegging aanhoudt. Aan de muur hangen dus!
Erfdeel vrijgesteld
Sommige financiële bezittingen zijn ook vrijgesteld. Denk aan spaartegoeden in een levensloopregeling of vorderingen op grond van een erfenis (als een van je ouders is overleden kan de overgebleven ouder het vruchtgebruik van jouw erfdeel houden. Dat is technisch een vordering op je ouder, maar die hoef je niet op te geven).
Bitcoins: wel opgeven
Bitcoins zijn omstreden als betaalmiddel, dus die hoef je niet op te geven? Helaas. Ook bitcoins gelden als vermogen, dus je zult je bezit per 1 januari 2014 gewoon moeten aanmelden bij de fiscus. Zuur, want de koers op 31 december 2013 was meer dan het dubbele van de koers van vandaag.
Nederlandse dividendbelasting aftrekken
Niet vergeten: dividendbelasting terugvragen! Alle dividendbelasting die je op Nederlandse beleggingen hebt ontvangen in 2014 kun je opgeven in de aangifte; ze worden dan afgetrokken van het te betalen Box 3-bedrag. Dit geldt ook voor beleggingen van je minderjarige kinderen, dus vergeet die beleggen-voor-de-studie-rekeningen niet mee te nemen.
Buitenlandse dividendbelasting aftrekken
Buitenlandse dividenbelasting is soms ook terug te vorderen, dat doe je in de aangifte onder het kopje "Vrijstellingen en verminderingen". Hoeveel je terug kunt krijgen hangt af van de belastingverdragen met de landen waar de dividenden vandaan komen. Kwestie van opzoeken of vriendelijk om hulp vragen bij de Belastingdienst.
Groene beleggingen
Groene beleggingen zijn (als ze door de fiscus als groene beleggingen zijn erkend) vrijgesteld tot een bedrag van 56.928 euro (112.840 voor fiscale partners), maar vergeet niet om ook deel twee van de groene tweetrapsraket te benutten. Je mag namelijk ook 0,7% van het bedrag dat je opgeeft aan groene beleggingen (tot maximaal de vrijstelling) als heffingskorting opgeven. Waarschijnlijk doet het aangifteprogramma dat automatisch als je de bedragen goed hebt ingevuld, maar het kan geen kwaad om te checken.
Check ook: Maak slim gebruik van je heffingskortingen
Tweede huis: niet altijd in box 3
Een tweede huis hoort thuis in box 3 (zowel de WOZ-waarde van het huis als de hypotheekschuld), tenzij je in een overgangssituatie zit. Als je een nieuw huis hebt gekocht, maar het oude nog niet hebt verkocht en je hebt in afwachting van de verkoop in de periode 2011-2014 nog in het oude huis gewoond, dan mag je de rente van dat oude huis ook aftrekken. Dat mag uiterlijk drie jaar lang. Als je verwacht uiterlijk 2017 in je nieuwe huis te gaan wonen, maar nu nog in het oude, dan mag je de rente van dat nieuwe huis ook aftrekken. Voor een huis in aanbouw hoef je nog geen eigenwoningforfait te betalen.
Geef je schulden op
Schulden zijn niet fijn, behalve in box 3, want daar mag je ze aftrekken van je vermogen. Zelfs een roodstand op de bank geldt als schuld, dus geef die ook vooral op. Studieschulden tellen ook mee, net als schulderkenningen uit hoofde van een schenking-op-papier aan je kinderen, bijvoorbeeld.
Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2015