IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je huurwoning onderverhuren, dat gaat niet zomaar

Veel mensen trekken na hun studie of tijdens een midlife crisis een aantal maanden of langer de wijde wereld in om zichzelf te vinden of om gewoon lekker te reizen. Heerlijk natuurlijk, zo'n trip, maar je kunt er je bankrekening behoorlijk mee uitputten.

Als je dan ook nog maandelijks geld kwijt bent aan een huurhuis in Nederland, dan voel je er misschien wel iets voor om een onderhuurder te zoeken. Dan ben je je woonlasten gedurende die periode in elk geval kwijt.

Maar je kunt niet zomaar een onderhuurder in je huis zetten - daar komt een aantal dingen bij kijken. Oók als je zelf helemaal niet weg bent, maar nog gewoon in je huis woont en alleen een kamer wilt verhuren.

Toestemming van de verhuurder

Als je een kamer onderverhuurt heb je wettelijk gezien toestemming van de verhuurder nodig. De praktijk is echter anders, schrijft de website huurders.info.

Als de kamerbewoner de afgesproken huur netjes betaalt en geen overlast veroorzaakt, dan heeft de eigenaar van het pand er geen last van. Jurisprudentie wijst uit dat de rechter het onderverhuren van een kamer niet als reden ziet om de huurovereenkomst met jou te ontbinden.

Wel bestaat er een kans dat onderverhuur écht niet is toegestaan. Er staat dan in je huurcontract dat dit uitdrukkelijk verboden is.

Bij het onderverhuren van de gehele woning moet je de verhuurder in alle gevallen wél op de hoogte stellen. Je mag je plannen dan alleen doorzetten als je verhuurder er mee instemt. Het is slim om dit schriftelijk vast te leggen. En stel je hem niet op de hoogte, dan ben je in overtreding en loop je het risico om je woning kwijt te raken.

Gemeentes stellen ook eisen

Ook gemeentes stellen soms eisen aan onderverhuur van een complete (vrije sector) huurwoning. Daar moet je je aan houden, ook al heb je al wel toestemming van de verhuurder gekregen. Doe je dat niet, dan loop je het risico je huurwoning te verliezen.

De regels verschillen wel per gemeente, dus je kunt het beste de website van je eigen gemeente erop naslaan om zeker te weten waar jij je aan moet houden.

Over het algemeen is de onderverhuur van sociale huurwoningen verboden. Bijvoorbeeld in Amsterdam, omdat daar sprake is van een krappe huizenmarkt. In de hoofdstad moet je dan ook je sleutel inleveren en een boete tussen de 3.000 en 18.500 euro betalen als je de regels aan je laars lapt en het tóch doet.

De Belastingdienst inseinen

Heb je geen sociale huurwoning en is je verhuurder akkoord met de onderhuur? Dat is fijn, maar dan ben je er nog niet.

Het is dan nog van belang dat je de onderhuur juridisch goed regelt. Stel een tijdelijk contract op waarin staat dat je weer terugkeert en dat je onderhuurder de woning dan moet ontruimen. En je moet er rekening mee houden dat ook een onderhuurder huurbescherming heeft.

Tot slot. Een onderhuurder telt niet mee bij de berekening van je huurtoeslag. Ontvang je huurtoeslag, dan moet je bij de Belastingdienst doorgeven dat je een onderhuurder krijgt. Anders denkt de Belastingdienst dat het om een medebewoner gaat, wiens inkomen wordt meegenomen bij de berekening. En dat kan jou je huurtoeslag kosten.

Lees ook: Huur je een woning? Dit moet je weten over de huurverhoging

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›