Als je een lijfrenteverzekering of een lijfrente-bankspaarrekening hebt waar je geld op stort, dan kun je deze inleg als aftrekpost gebruiken als je aangifte inkomstenbelasting doet. Dit betekent dat de Belastingdienst meebetaalt aan de opbouw van je lijfrentevermogen.
Maar hier is wel een aantal spelregels voor. De inleg op een lijfrente is alleen aftrekbaar als je jaarruimte of reserveringsruimte hebt en aan het begin van het kalender jaar de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.
Lees ook: Ken jij de spelregels van je lijfrentepolis?
Reken uit hoeveel jaarruimte je hebt
Je hebt jaarruimte als je te weinig pensioenopbouw hebt in verhouding met je inkomen. Op de site van de Belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel jaarruimte je hebt.
De formule voor de aangifte over 2014 ziet er als volgt uit:
Jaarruimte = (15,5% x premiegrondslag ) - (7,2 x factor A) – F
- De premiegrondslag is het jaarinkomen (maximaal 174.286 euro) minus 11.829 euro.
- De factor A is de aangroei van je pensioen (deze vind je op het uniform pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks ontvangt. Je kunt 'm ook zelf berekenen).
Let op: in principe is de Factor A van 2014 gecorrigeerd met 35/37 ten opzichte van 2013, vanwege de wettelijke wijziging van de maximale pensioenopbouw.
- F staat voor FOR, ofwel de toename van de oudedagsreserve. Dit is alleen van belang voor ondernemers.
Bij het berekenen van de jaarruimte moet je gebruik maken van de gegevens van het voorgaande belastingjaar. De jaarruimte over 2014 bereken je dus met de gegevens van 2013.
Let op: wil je alvast je jaarruimte voor de aangifte over 2015 berekenen? Gebruik dan de volgende formule:
Jaaruimte = (13,8% x premiegrondslag) - (6,5 x factor A) - F
Lees ook: Dit is de Factor A (en zo bereken je 'm)
De reserveringsruimte: een maximumbedrag per jaar
De reserveringsruimte is het totaal van de niet benutte jaarruimte in de afgelopen zeven jaar. In 2014 is dat het totaal van de jaarruimten 2007 tot en met 2013.
Binnen de reserveringsruimte geldt een maximumbedrag per jaar. Hierdoor kan de aftrek in 2014 lager zijn dat dan het totaal van je niet-benutte jaarruimten over de afgelopen jaren.
Leg niet té veel in
Je mag alleen de inleg aftrekken in het jaar dat je dit hebt betaald. Dat betekent dat je alleen de inleg die is betaald vóór 31 december 2014 kunt aftrekken.
En als je meer hebt ingelegd dan je aan jaarruimte hebt, dan kun je het meerdere niet aftrekken. Het is dus erg onverstandig om wel meer in te leggen. De Belastingdienst zal op het moment dat de lijfrente tot uitkering komt namelijk belasting inhouden over de uitkeringen. En belasting betalen over een uitkering waarover je geen belastingvoordeel hebt gehad, kost geld.
Heb je in het verleden meer ingelegd dan je kon aftrekken? Vraag dan bij de Belastingdienst een verklaring niet afgetrokken premies aan. Hiermee kun je voorkomen dat je straks teveel belasting betaalt.
Lees ook: Die lage rentestand verpest je pensioen