IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ben je één van de miljoenen Nederlanders met een te kleine buffer? Dit moet je doen.

Pijnlijk nieuws in nrc.next, laatst: drie miljoen Nederlandse huishoudens hebben niet voldoende financiële buffer om een onverwachte inkomensdaling op te vangen. Ze hebben schulden of maximaal 10.000 euro aan vermogen. En dat terwijl iedereen arbeidsongeschikt kan raken of werkloos kan worden - en dus een buffer kan gebruiken.

ABN Amro bevestigt dat beeld met een kwartaalonderzoek onder 1000 huishoudens, waaruit blijkt dat 45% van de mensen die elke maand nét iets te kort komen, het nog geen drie maanden volhoudt als ze hun baan verliezen.

Een appeltje voor de dorst

Een kapotte wasmachine of een onverwacht mankement aan de auto valt vaak nog wel te betalen met wat noodverband, maar als je de deur wordt gewezen op het werk, of als je partner een scheiding aanvraagt, dan wordt het waarschijnlijk een stuk moeilijker om al je (woon)lasten op te blijven hoesten.

En dus is een appeltje voor de financiële dorst erg prettig. Hoe groot zo'n buffer dan moet zijn? ABN Amro gaat uit van de vuistregel dat je minstens drie, maar liever zes maanden aan geld voor vaste lasten en huishoudkosten achter de hand moet hebben. Karen de Vries, voorlichter bij de bank, vult aan: "Soms is een hogere buffer belangrijk, bijvoorbeeld als je als interim werkt."

Discipline en tijd

Het lukt miljoenen Nederlanders dus niet om een gedegen financiële buffer aan te leggen én te behouden. Maar echt lastig om er één op te bouwen hoeft het niet te zijn; het vergt in de meeste gevallen vooral discipline en, natuurlijk, tijd.

Ga eerst na hoe groot jouw buffer moet zijn. Check wat je per maand aan vaste lasten kwijt bent en vermenigvuldig dit bedrag met zes; een buffer van die grootte is immers de ideale situatie, volgens ABN Amro. Neem dat in eerste instantie als uitgangspunt.

Daarna kun je gaan opbouwen. Als je nu al weet dat je maandelijks best iets kunt missen, dan kun je meteen beginnen met sparen. Is dat niet het geval, dan zul je je huishoudboekje door de mangel moeten halen (je hebt er wel één, toch?) om te kijken of en waar je je uitgavenpatroon kunt aanpassen. Kijk waar je - in ieder geval tijdelijk - geld kunt besparen en stop dat in je buffer.

Een robuust huishoudboekje: vijf tips

Dus, aan de slag? De Vries van ABN Amro noemt vijf praktische tips voor een robuust huishoudboekje - die overigens óók voor mensen die al een buffer hebben handig kunnen zijn. Doe er je voordeel mee.

  1. Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven. Kies een vaste dag in de maand waarop je kijkt hoe je ervoor staat en of er bijzondere uitgaven aankomen, zoals een APK-keuring. Zet alles op papier.

  2. Kijk hoe je kunt besparen op je vaste lasten. Je kunt de prijzen van energieleveranciers of internetproviders met elkaar vergelijken. Bedenk ook wat je misschien best kunt missen, zaken die al met al best wat kosten en min of meer overbodig zijn: denk aan een tijdschriftabonnement of extra televisiezenders.

  3. Bespaar op je boodschappen door maar één keer per week naar de supermarkt te gaan. Kijk ook elke week naar de aanbiedingen van de verschillende supermarkten en stel hier het weekmenu op af.

  4. Zet geld op een aparte rekening voor kleding, uitjes, ziektekosten en andere (onvoorziene) uitgaven en zorg ervoor dat je op deze rekening niet rood kunt staan. Zo geef je nooit ongemerkt teveel geld uit.

  5. Vraag bij de Belastingdienst of de gemeente na of je recht hebt op toeslagen, zoals zorgtoeslag. Kijk ook of je misschien vrijstelling kunt aanvragen voor gemeentelijke belastingen of heffingen.

Lees ook: Dit is waarom je zo slecht bent in sparen (en dit kun je er tegen doen)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›