"Ik verveel me."
Jij hebt het wel eens gezegd. Je hebt het je kinderen of neefjes en nichtjes wel eens horen zeggen. En ik zeg het nu.
Gewoonlijk zou je iets aan die verveling doen: je stuurt je kinderen naar buiten om te spelen. Je pakt een goed boek om te lezen, of gaat naar de bioscoop. Ik zou op mijn mountainbike springen.
Maar wat als we het eens anders bekijken, en niet direct actie ondernemen? Misschien leidt dat wel tot betere beslissingen - zeker op financieel gebied.
Verveling is niet per se slecht
Ik haal verveling nu aan omdat ik de afgelopen weken een aantal mensen heb gehoord over verveling als verklaring voor gedrag van beleggers. Er zijn mensen die hun beleggingen saai vinden en daardoor bepaalde - risicovollere - keuzes maken.
Maar ik denk niet dat die verveling per definitie slecht is.
Hoe sta jij daar in? Ben jij één van die verveelde mensen? In dat geval heb ik een vraag voor je. Als je denkt dat beleggen iets spannends en fascinerends zou moeten zijn, dan zou ik willen weten: hoe kom je daar precies bij?
Lees ook: Zeven geboden voor zelfbeleggers
Vergelijk het met een boom
Ik verwijs graag even naar Warren Buffett. Hij vergelijkt het resultaat van beleggen met een imposante eik die jaar na jaar verder groeit. Jij kunt nu in de schaduw genieten van deze grote boom, omdat iemand ooit zo saai - of slim? - was om deze boom decennia geleden te planten. En te verzorgen, zodat deze kon groeien.
Op het eerste gezicht en voor de korte termijn klinkt dit allemaal niet echt spannend. Maar het resultaat op de langere termijn is indrukwekkend. En dat is hetgeen dat telt.
Wat zou je kunnen doen om het proces van een boom te laten groeien spannender te maken? Elke maand een nieuwe grote kuil graven en de boom verplaatsen? Of regelmatig de boom tot op de wortels uitgraven en zien hoe hard deze zijn gegroeid? Denk je dat deze acties de boom helpen om groter te worden?
Ik betwijfel het en ik denk zelfs dat het schadelijk is voor de eik. En uiteindelijk riskeer je dat je er later niet van kunt genieten. Bij beleggingen werkt dat niet anders.
Check ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig
Vier risicovolle acties
Dat beleggen iets spannends zou moeten zijn is een vertekend beeld dat in films wordt gegeven. Die films weerspiegelen niet het echte leven. Natuurlijk zijn er mensen die aan iedereen vertellen hoe spannend en leuk de financiële markten zijn. Maar dat zijn traders. En ze verdienen ook helemaal niet zoveel geld als jij denkt, of als ze jou willen laten geloven.
Als je me niet gelooft, probeer het dan zelf maar eens spannend te maken. Maar ik vertel het je nu alvast: je wordt er echt niet beter van en je krijgt er niet meer plezier door. Uiteindelijk is het leuker én goedkoper om een film over Wall Street te gaan kijken, dan om allerlei extra risico's te gaan nemen.
Heb ik je nog niet weten te overtuigen? Wil je nog steeds meer pit in je portefeuille aanbrengen? Dan heb ik wel een paar suggesties voor je - speciaal voor als je je gevoel voor risico echt compleet bent vergeten.
- Koop een aantal aandelen van je favoriete internetbedrijven. En kies dan vooral die bedrijven die je zelf dagelijks gebruikt. Bijvoorbeeld Facebook, Google of Apple. Of waarom niet allemaal? Deze aandelen zijn geweldig, omdat je dan aan iedereen kunt vertellen dat je ze bezit. Twitter is misschien nog wel het beste. Iedereen weet dat Twitter cool is.
- Koop (in de uitverkoop) een T-shirt waarop staat wat je hebt gekocht. Maak het persoonlijk met een tekst als 'Ik heb 100 Twitter-aandelen! How do you like me now?' Iedereen ziet jou in je t-shirt en je zult vast worden gefeliciteerd met die ontzettend spannende belegging van je.
- Koop minimaal één boek over opties en daghandel. Met opties kun je als verveelde belegger helemaal losgaan. FUN in hoofdletters! Begeef je in de wereld van de naked puts, long straddles of iron butterflies. Absoluut niet saai.
- Ik heb de beste voor het laatst bewaard: Richt je op indexfondsen met high yield obligaties. Geldmarktfondsen of obligaties - die je ongetwijfeld saai vindt - leveren jou vast niet voldoende op. Op een andere manier kan het gauw veel spannender worden.
Check ook: Vijf regels voor het spreiden van je portefeuille
De spanning op kerstochtend
Nogmaals: alles wat ik hierboven beschrijf is heel risicovol. En echt niet geschikt voor iedere belegger. Maar ja - hoe wil je anders vermijden dat je beleggingen je gaan vervelen? Wat voor lol zou je er nog aan beleven als er niet een flink risico bestaat om al je geld op elk moment te kunnen verliezen?
Risico is dat wat je 's nachts wakker houdt. En wat je 's morgens vroeg snel uit je bed laat springen om te checken of je nog wel geld op je rekening hebt. Niks is spannender dan met je laptop of tablet in te loggen en te zien of je beleggingen nog iets waard zijn...
Vergelijk het eens met het gevoel dat je hebt op kerstochtend. Welke verrassingen zullen er zijn - maar dan in negatieve zin. Dus... Weet je het zeker?
Lees ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen