Deze of volgende maand krijg je als huiseigenaar een WOZ-beschikking in de brievenbus. Het is een brief waarin staat welke waarde de gemeente aan jouw huis toekent. Die waarde wordt in verschillende situaties en bij verscheidene berekeningen gebruikt - bijvoorbeeld bij het bepalen van de hoogte van je belastingen.
Zo bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van je huis
Om de waardebepaling te doen checkt de gemeente de verkoopprijzen van soortgelijke huizen bij jou in de buurt. Op de waarde van deze huizen wordt de WOZ-waarde van jouw woning gebaseerd. Die check van deze referentiepanden gebeurt niet handmatig, maar via de computer.
Waardebepaling aan de hand van vergelijkbare huizen is best lastig, schrijft de financiële website Wegwijs, want: wanneer zijn woningen eigenlijk vergelijkbaar? "Twee rijtjeshuizen in dezelfde straat, met een vergelijkbare oppervlakte, met tuin en garage, zijn niet automatisch evenveel waard."
De website merkt - terecht - op dat als één van de twee huizen een nieuwe dakkapel óf juist enorm achterstallig onderhoud heeft, dit zo tienduizend euro aan marktwaarde kan schelen. Om maar een voorbeeld te noemen.
Het is daarom zaak dat je zelf weet waar je op moet letten. Je kunt bij de gemeente de panden opvragen waarmee jouw woning is vergeleken. Aan de hand van onderstaand schema van Wegwijs kun je kijken of er plus- en minpunten zijn; zaken die ervoor zorgen dat jouw woning minder - of juist meer - waard is dan de referentiepanden.
Meer waard |
Minder waard |
Eigen parkeerplaats, garage, dakkapel, woninguitbouw |
Achterstallig onderhoud, bodemverontreiniging, verzakkingen, paal- of betonrot, wateroverlast, asbest, houtworm |
Uitzicht op het park, tuin op het zuiden, groot dakterras |
Uitzicht op de parkeerplaats, structurele overlast |
Centrale verwarming, kunststof kozijnen, dubbel glas, moderne keuken/badkamer |
Gaskachel, houten kozijnen, enkel glas, aanpassingen voor mindervaliden |
Gewilde wijk |
Ligging langs sluiproute, wijziging van bestemmingsplan, slagschaduw van windmolens, (mogelijke) plaatsing van hoogspanningsmast |
Bron: Wegwijs
Hieronder lees je waarom het vervelend kan zijn als er een (te) hoge of (te) lage waarde aan je woning wordt toegekend. Ook zoomen we in op stappen die je kunt ondernemen als je het niet met de beschikking eens bent.
Check ook: Wonen en de fiscus: er is méér dan de renteaftrek
Een hoge WOZ-waarde
Als de WOZ-waarde (te) hoog wordt ingeschat
De WOZ-waarde van je woning wordt gebruikt als graadmeter bij het bepalen van de hoogte van bepaalde belastingen. Twee voorbeelden hiervan zijn de onroerendezaakbelasting (ozb) en het eigenwoningforfait.
De onroerendezaakbelasting maakt onderdeel uit van de gemeentelijke lasten, het eigenwoningforfait moet je betalen omdat je voordeel van je eigen woning hebt. Het bedrag aan eigenwoningforfait moet je bij je jaarlijkse belastingaangifte bij je inkomen optellen.
Over het algemeen geldt: hoe hoger de waarde van je huis, hoe meer belasting je betaalt. Dus hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger je onroerendezaakbelasting en eigenwoningforfait.
Dit kun je er aan doen
Als je vindt dat de WOZ-waarde van je woning te hoog is ingeschat, waardoor je dus teveel belasting zou moeten betalen, dan kun je bezwaar maken. Dat doe je bij de gemeente.
Vereniging Eigen Huis heeft verschillende voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken. Je moet je bezwaar goed onderbouwen: geef duidelijk aan waarom je vindt dat je de vastgestelde waarde te hoog vindt.
Goed om te weten: als je bezwaar wordt gehonoreerd, kun je een vergoeding krijgen voor eventueel gemaakte kosten - denk bijvoorbeeld aan kosten voor een taxatie. Deze vergoeding moet je wel zelf regelen.
Lees ook: De onroerendezaakbelasting gaat (weer) omhoog
Een lage WOZ-waarde
Als de WOZ-waarde (te) laag wordt ingeschat
Waar de één staat de springen om een lagere WOZ-waarde, is een ander juist helemaal niet blij als die waarde laag wordt ingeschat. Mensen die er niet blij mee zijn, zullen meestal mensen zijn die hun huis willen verkopen.
Omdat de WOZ-waarde een beeld geeft van de marktwaarde van de woning, kan hij van invloed zijn op de verkoopprijs ervan. En, schrijft Wegwijs: potentiële kopers zien liever een WOZ-waarde die hoger die is dan de vraagprijs: de vraagprijs wordt zo ogenschijnlijk voordeliger.
Dit is wat je er aan kunt doen
Bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde werkt anders dan bij een te hoge WOZ-waarde. Het kan nog niet officeel, zoals bij een te hoge wel het geval is. Maar volgens De Waarderingskamer - die controleert of gemeenten de wet goed uitvoeren - kun je wel contact opnemen met je gemeente en het op die manier proberen (hier vind je een uitgebreid artikel van de Waarderingskamer over dit onderwerp).
Lees ook: Een lage WOZ-waarde is niet voor iedereen prettig