IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit betekenen de ECB-plannen voor je portemonnee

Het is je vast niet ontgaan dat de Europese Centrale Bank (ECB) flinke plannen heeft met de economie. Mocht je nog niet helemaal op de hoogte zijn, hier even in het kort:

Vanmiddag om 14.30 uur komt de ECB bijeen. Er wordt verwacht dat president Mario Draghi dan een nieuwe maatregel bekendmaakt: de ECB zal geld creëren en voor miljarden euro's aan staatsobligaties overnemen van banken en andere financiële instellingen.

Waarom? Als volgt: als obligaties van banken en beleggers worden overgenomen, kunnen zij hun geld in andere zaken steken, zo is de gedachte. Ze kunnen bijvoorbeeld krediet verlenen aan bedrijven, die hierdoor weer kunnen groeien - en de economie met hen.

Het doel is - heel kort gezegd - dat de Europese economie wordt aangejaagd en dat de inflatie uiteindelijk wordt vergroot. Wel is de economie aanjagen natuurlijk een béétje een langetermijndingetje (bovendien moeten we nog maar afwachten of het allemaal ook echt gaat lukken).

De spaarrente omlaag

Een ander punt is dan: zijn er ook dingen die je op een iets kortere termijn van Draghi's plannen kunt gaan merken?

Jazeker, vertelt consumenteneconoom Senne Janssen van het ING Economisch Bureau. Als er meer geld in omloop komt als de zogenaamde opkoopactie wordt doorgezet, zullen de rentes dalen, waardoor landen en bedrijven goedkoper kunnen lenen. "En dat effect kun je terugzien in rentes waarmee je als consument te maken hebt."

In de spaarrente bijvoorbeeld. Voor spaarders kunnen Draghi's plannen daarom ongunstig uitpakken. Die al ongekend lage rente kan in theorie nog lager worden, weet Janssen, en dat zou sparen nog minder aantrekkelijk maken dan het al is.

Lees ook: Tja, die spaarrente. The story continues.

Ook gevolgen voor rente op schulden

"Maar voor mensen die schulden hebben of een hypotheek willen nemen is het een ander verhaal," zegt hij nog meer. "Zij betalen in dat geval minder rente, waar spaarders minder krijgen."

Overigens benadrukt Janssen wel dat het ECB-effect op de rente hier en daar al 'ingeprijsd' kan zijn. Het wil zeggen dat beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars wellicht al rekening hebben gehouden met de mogelijke gevolgen van Draghi's acties. En dat kan een verklaring zijn voor het feit dat de rente nu al zo laag is.

Janssen: "Of die rente in de praktijk nog verder zal dalen, hangt daarom vooral af van de details van het opkoopprogramma. Worden de verwachtingen van beleggers overtroffen? Dan zal de rente op korte termijn wellicht nog verder dalen."

Lees ook: Lage rente, grote verschillen: wat een fijne hypotheekmarkt

Beleggers kunnen profiteren

Behalve huizenkopers en andere 'schuldenaren' kunnen ook beleggers profijt hebben van de geldinjectie. Eenvoudig gezegd: "Als de ECB staatsobligaties opkoopt, ontstaat er meer vraag naar obligaties. En daardoor zullen de koersen ervan gaan stijgen."

Op de aandelenmarkten kan eenzelfde situatie ontstaan, vertelt Janssen. "Als we er even van uitgaan dat de rente op spaargeld inderdaad nog lager wordt, zullen naar verwachting meer mensen op zoek gaan naar alternatieven."

"Mensen gaan toch op zoek naar rendement en kiezen dan bijvoorbeeld voor beleggen in aandelen. En kiezen meer mensen voor aandelen, dan kan de koers ervan flink gaan stijgen."

Lees ook: Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op.

Euro: dalende koers

Tot slot gebeurt er iets met de koers van de euro. Een gevolg van de opkoop is zoals gezegd dat er meer euro's in omloop komen. En dan zal de munt goedkoper worden ten opzichte van andere valuta. Dat heeft een vrij logisch gevolg voor je portemonnee. Janssen: "Het betekent kortweg dat je voor je euro's minder spullen kunt kopen in niet-Eurolanden." Een vakantie in het buitenland kan dus wat meer geld gaan kosten.

Die dalende koers zorgt er overigens tegelijkertijd voor dat andere landen goedkoper uit Europa kunnen importeren. Dat is goed voor de export en dus, uiteindelijk, voor de economie. Want, zo geeft Janssen als voorbeeld, als er meer wordt geëxporteerd, moet er ook meer worden geproduceerd en ontstaat er uiteindelijk meer werk. Maar dat is dan wel weer meer een (beoogd) langetermijn-effect.

Check ook: Draghi verlaagt de rente. Dit is wat je ervan kunt gaan merken.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›