IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kleine schade aan je auto? Vergeet je verzekeraar en trek zelf de portemonnee.

Als je autoschade hebt veroorzaakt, dan zou je direct naar je verzekeraar kunnen rennen om hem de boel te laten vergoeden.

Heb je alleen de verplichte WA-verzekering, dan wordt slechts de schade die jij met je auto bij anderen hebt veroorzaakt vergoed. Bij een all risk-verzekering kun je óók schade die je aan je eigen auto hebt veroorzaakt claimen.

Maar het is niet altijd slim om dat te doen.

Lees ook: Hoera, je autoverzekering wordt 50% goedkoper

Check je schadevrije jaren

Autoverzekeraars hanteren een no-claimkorting. Het betekent dat je een hogere korting op je premie krijgt naarmate je langer rijdt zonder schade te veroorzaken. Deze schadevrije jaren bepalen dus de hoogte van de premie die je moet betalen.

Om de premie te berekenen, maken verzekeraars gebruik van de bonus-malus-ladder, schrijft Wegwijs. Hoe minder schade, hoe hoger je op de ladder staat. En dus: hoe meer korting je krijgt.

Moet je een paar treden naar beneden stappen, dan word je korting minder (let op: niet alle verzekeraars hanteren dezelfde ladder; bij de een zul je sneller korting verliezen dan bij de ander).

Het kan verleidelijk zijn om bij schade gewoon je verzekeraar te bellen en hem de schade af te laten handelen, maar je moet er dus rekening mee houden dat dit ten koste kan gaan van je korting.

Daarom kan het beter zijn om schade gewoon zelf te betalen. Want misschien, zeker als het niet om een heel hoog schadebedrag gaat, kost die premieverhoging je wel meer geld dan het herstel.

Je kunt nog terug

Mocht het zo zijn dat je schade al door je verzekeraar hebt laten betalen en je er later achterkomt dat het voor je positie op de ladder gunstiger was geweest het zelf te bekostigen, dan kun je nog terug.

Bij heel veel verzekeraars kun je het bedrag aan schade namelijk weer terugbetalen. Dit moet dan wel binnen een bepaalde termijn gebeuren, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar (check daarvoor je polisvoorwaarden). Als je dit doet kom je weer op je oude plekje op de ladder te staan.

Wegwijs geeft een voorbeeld van deze situatie: 

"Stel dat je een aanrijding hebt gehad waarbij niet duidelijk is wie van de betrokken bestuurders aansprakelijk is. Dan kun je de schade alvast door de verzekeraar laten herstellen. Als later blijkt dat de schade niet op de tegenpartij te verhalen is en dus gevolgen heeft voor jouw schadevrije jaren, dan kun je alsnog besluiten om het bedrag dat je verzekeraar kwijt was voor het herstel van je auto terug te betalen."

Maak bij schade altijd even een rekensommetje. Ga na hoeveel treden je naar beneden gaat als je de schade claimt, check de gevolgen. En bel, als je twijfelt, je verzekeraar gewoon op.

Lees ook: Let op als je je auto aan iemand uitleent

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›