IEXGeld

Dossiers

Profiel

De meeste werknemers gaan er dit jaar netto op vooruit - jij ook?

Nog niet zo heel lang geleden schreven we over verschillende zaken die van invloed kunnen zijn op je inkomen in 2015. Hier en hier bijvoorbeeld.

Nu heeft salarisadministrateur ADP alle belangrijke fiscale veranderingen - waaronder de hogere arbeidskorting - bij elkaar gepakt, de boel doorberekend en een analyse gemaakt van hoe het salaris van Nederlandse werknemers er dit jaar uitziet.

Een hoger nettoloon op het loonstrookje

De uitkomst? De meeste werknemers staan er wat betreft hun netto salaris dit jaar gemiddeld gezien beter voor dan in 2014. Als een complete verrassing komt dit overigens niet - salarisverwerker Salar maakte ook al eens een stel berekeningen, met een enigszins vergelijkbare uitkomst.

Maar goed, terug naar de analyse van ADP: met name mensen met een inkomen tussen 2.000 en 6.500 euro per maand zullen op hun loonstrookje zien dat ze meer geld overhouden.

  • Verdien je modaal (2.662 euro), dan zal het om zo'n 12 euro per maand extra gaan.
  • Als je anderhalf keer modaal verdient ga je er zo'n 45 euro per maand op vooruit.
  • Als je twee keer modaal verdient zie je je inkomen met iets meer dan 60 euro per maand stijgen.

Maar verdien je tot 1.500 euro per maand, dan zul je juist geen vooruitgang zien op je maandelijkse loonstrook. Dat heeft te maken met de manier waarop de arbeidskorting sinds dit jaar wordt berekend.

Dat zit zo: voor die berekening werd het loon voorheen eerst fictief met 8% verhoogd, maar vanaf nu wordt de arbeidskorting over het kale maandloon berekend. Kort gezegd komt het er op neer dat mensen met lagere lonen daardoor aanvankelijk te weinig arbeidskorting krijgen.

Zij kunnen dit geld alsnog van de Belastingdienst krijgen, maar ze zullen er zelf op moeten letten dat zij in 2016 een Belastingaangifte over 2015 indienen.

Loonstrookje: zegt niet alles

Je ziet: het netto bedrag op het maandelijkse loonstrookje zegt niet alles. Dat heeft ADP zelf ook goed in de gaten.

Dik van Leeuwerden, manager van het Kenniscentrum Wet- & Regelgeving van het bedrijf, vertelt: "Het principe dat je over je loon nagenoeg hetzelfde bedrag aan belasting betaalt als dat je over dat loon bent verschuldigd, wordt steeds meer losgelaten. Steeds vaker moet de belasting via de inkomstenbelasting worden gecorrigeerd."

Je vakantiegeld

Nog iets om bij stil te staan: behalve de arbeidskorting is ook de algemene heffingskorting van invloed op je (totale) loon in 2015. Die heffingskorting was voorheen voor iedereen gelijk, maar in 2014 is hij afgebouwd en inkomensafhankelijk geworden.

Die (afbouw van de) heffingskorting werd toen alleen nog niet automatisch doorberekend in de belasting op bijzondere beloningen zoals vakantiegeld, terwijl dat eigenlijk wel had gemoeten (misschien herinner je je de naheffing nog).

Nu zal dat wel gebeuren, waardoor iemand met bijvoorbeeld een modaal inkomen dit jaar netto 59 euro minder vakantiegeld - als zodanig, in elk geval - op zijn bankrekening zal zien verschijnen.

Lees ook: Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›