Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar?
Dat kan alleen als je je oude verzekering voor de jaarwisseling hebt opgezegd. En je hebt dan nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe uit kiezen en af te sluiten - dan ben je met terugwerkende kracht verzekerd.
Wie in Nederland woont of werkt is verplicht een zorgverzekering te hebben (een aantal uitzonderingen daargelaten). We hebben het dan over de basisverzekering, die onder andere standaardzorg van de huisarts dekt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.
Als je je niet netjes vóór 1 februari verzekert worden er stappen ondernomen. Je wordt dan als onverzekerde aangemeld bij het Zorginstituut Nederland, dat regelmatig controles uitvoert op de verzekeringsplicht.
Je wordt hoe dan ook verzekerd
Als onverzekerde zul je eerst een brief ontvangen waarin wordt uitgelegd dat je binnen drie maanden een zorgverzekering moet afsluiten. Je krijgt dus nog even de tijd, maar in die maanden ben je niet verzekerd (ook later niet met terugwerkende kracht) en dus zul je eventuele medische zorg zelf moeten bekostigen.
Je zult een boete krijgen als je je niet binnen die drie maanden bij een verzekeraar meldt. En, als het nodig is, daarna nog één. Deze twee boetes kunnen je in totaal meer dan 650 euro gaan kosten.
Wanneer je vervolgens nog niks regelt meldt het Zorginstituut jou voor een heel jaar aan bij een zorgverzekeraar. Je wordt dan, zoals dat heet, ambtshalve verzekerd. En daar moet je voor betalen. De standaardpremie van je basisverzekering zal worden ingehouden op je inkomsten. Als je geen inkomsten hebt ontvang je een acceptgiro. Tamelijk grote kans dat je al met al duurder uit zult zijn dan wanneer je je verzekering gewoon in het begin van het jaar had afgesloten.
Lees ook: Let hier op als je online verzekeringen vergelijkt