IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantieplannen voor de feestdagen?

Veel Nederlanders gaan er even tussenuit rond de kerstdagen. Het Nederlands Bureau voor toerisme en congressen (NBTC) verwacht dat dit jaar zo'n 1,8 miljoen landgenoten hun kerstvakantie op een andere plek dan thuis doorbrengen. In Nederland, of over de grens: Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk zijn in trek.

Heb jij ook plannen? Ga lekker op pad - het is je gegund. Wel zul je als je in loondienst werkt een stel vrije dagen moeten opnemen, dat spreekt voor zich (als je dat niet al hebt gedaan).

Weet je eigenlijk wat de regels omtrent vakantiedagen precies zijn? Een overzichtje.

Je baas moet instemmen

Het aantal vakantiedagen dat je hebt staat vast en zeker in je contract. Je hebt in elk geval recht op vier keer het aantal uur dat je per week werkt (je bouwt ook op tijdens ziekte). Misschien geeft je werkgever je zelfs meer; dit zijn dan bovenwettelijke vakantiedagen. Vakantiedagen worden gewoon doorbetaald.

Wil je graag vrij, dan zul je dit met je leidinggevende en wellicht (andere) collega's moeten overleggen. Je kunt je vakantiedagen opnemen door een aanvraag te doen bij je werkgever. En in principe moet hij dan met jouw wensen instemmen.

Hij heeft wel twee weken de tijd om schriftelijk bezwaar te maken. Dit kan hij doen als jouw vakantie grote problemen zal opleveren, bijvoorbeeld door een ernstig gebrek aan mankracht.

Lees ook: Hoera, vakantiegeld! Zo haal je er het meeste uit

Je hebt recht op je vakantie

In sommige sectoren heb je met standaard vakantieperioden te maken. Da's bijvoorbeeld vaak in het onderwijs zo. Werk je op een school, dan is de kans groot dat je sowieso vrij bent rond kerst en oud en nieuw.

Stemt je baas niet in? Hij moet dan in elk geval toestaan dat je op een ander moment vakantie opneemt. Je moet de kans krijgen ieder jaar het aantal dagen waarop je recht hebt op te nemen - ook al zijn er zwaarwegende bedrijfsbelangen in het spel. Vakantie is vakantie. En dat heb je op z'n tijd ook gewoon nodig.

Ook als je ziek bent kun je vakantiedagen opnemen. In overleg met je werkgever, uiteraard.

Vakantiedagen opsparen

Je kunt je wettelijke vakantiedagen niet eeuwig opsparen. Sinds 2012 vervallen ze na een half jaar. Dit wil zeggen dat de dagen die je dit jaar opbouwt en niet opmaakt, sowieso op 1 juli 2015 vervallen. De wettelijke vakantiedagen die je vóór 2012 hebt opgespaard kun je wel nog steeds opnemen - tot vijf jaar later.

Mocht het zo zijn dat je baas het je onmogelijk maakt je dagen op tijd op te nemen, of was je misschien te ziek om vakantie te hebben, dan vervallen je dagen niet in juli.

Dan kun je ze nog vijf jaar bewaren, net als het geval is met de dagen die je nog hebt van vóór 2012. En let op: de vervaltermijn van een half jaar geldt ook niet voor bovenwettelijke vakantie-uren; daarvoor geldt tevens een verjaringstermijn van vijf jaar.

Check je cao of contract voor (aanvullende) afspraken over je vrije dagen. Fijne vakantie!

Lees ook: Ja, vakantiegeld wordt straks meer belast. Maar het lijkt allemaal wel mee te vallen.

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›