Geef de jus even door en is de erfenis goed geregeld? Twee zaken die je niet zo snel in een zin aan het kerstdiner zal horen. Toch zijn de aanstaande feestdagen de perfecte gelegenheid om eens met je familieleden over geldzaken te praten.
Iedereen maakt tijd voor elkaar, familieleden logeren misschien wel bij elkaar, zijn doorgaans in een goede stemming en er is al een sfeer van vrede op aarde. Geen geldvraag die die sfeer kan verpesten. Toch?
Want dat het een goed idee is om regelmatig te kijken of je oude ouders zich financieel goed hebben voorbereid op hun levenseinde of dat die gekke, alleenstaande oom wel een officieel testament heeft, blijkt uit de voorbeelden op de website van Forbes in het artikel The 10 biggest celebrity estate stories of 2014 ad what you can learn.
34 miljoen dollar erfbelasting
In het artikel staan tien voorbeelden van beroemdheden die stierven, maar helaas weinig tot niks gedaan hadden aan hun estate planning. Gevolgen: veel gedoe en soms ook hoge kosten – zoals een belastingaanslag van tientallen miljoenen dollars – voor hun nabestaanden.
Zo had Fast & Furious-acteur Paul Walker (nog maar 40 toen hij stierf) wel netjes een testament, maar dat was meer dan tien jaar oud. En toen begon zijn carrière net aan een steile klim omhoog. Bij zijn dood was zijn vermogen dus veel groter dan waar hij bij het opstellen van zijn oude testament van uit ging. Dat had hij dus beter kunnen aanpassen.
En acteur Philip Seymour Hoffman wilde van zijn kinderen geen verwende trustkids maken. Hij liet zijn vermogen dus na aan zijn vriendin, ook de moeder van zijn kinderen, die met de erfenis in hun behoeften kan voorzien.
Hij vergat alleen even dat zij nu het lieve sommetje van 34 miljoen dollar aan (erf)belasting moet betalen, aldus Forbes. Kijk, hij had dus beter naar zijn advsieurs kunnen luisteren, dan had hij niet een half leven voor de fiscus hoeven buffelen. En zat zijn erfenis fiscaal aantrekkelijk in zo'n vermaledijd trustfonds.
Lees: Checklist: erfbelasting afdragen
Tijdens de koffie
Het Forbeslijstje eindigt met beroemdheden die wel eens nadachten over hun vermogen. Zo hebben de kinderen van acteur Robin Williams wel een trustfonds en had comédienne Joan Rivers haar zaakjes wel op orde. Daar profiteerden de nodige goede doelen weer van.
Maar ik heb zelf ook een goed voorbeeld van hoe je gewoon kan praten met familie over geld. Zo adviseerde ik mijn eigen moeder laatst – gewoon bij de koffie - om het geld dat zij uit een erfenis had, te besteden aan een levenstestament. Mijn ouders verschillen nogal in leeftijd en zo is straks duidelijk wat hun wensen zijn als er eentje ziek wordt of geestelijk achteruit gaat.
Check ook: Slim: je wensen in een levenstestament vastleggen
Ik wil die heel persoonlijke beslissingen over hun leven helemaal niet voor hen hoeven te maken. Plus, zo weet mijn moeder wellicht een goede besteding voor het erfenisgeld: een bezoekje aan de notaris. Dat kost vaak genoeg.
Maar durf je nu niet tussen de soep en de zalm te beginnen over jullie geld – maar is het wel nodig – dan kun je altijd de voorbeelden van die sterren en hun missers op het gebied van estate planning gebruiken. Dat zouden je ouders of die malle oom toch niet willen?
Lees ook: Stappenplan: een testament opstellen