Je geldzaken op orde krijgen. Dat heb je ongetwijfeld wel eens geprobeerd. Maar lukt het je ook om het vervolgens bij te houden?
Of houd je het een paar dagen of weken vol, om vervolgens in je oude patroon terug te vallen? Dat is jammer genoeg wel het lot van de meeste (financiële) voornemens: een onvermijdelijke, roemloze en stille dood.
Gelukkig hoeft het niet zo te gaan. Wetenschappers hebben ontdekt hoe gewoontes werken, hoe ze ontstaan, en hoe je er weer van af komt.
Check ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig
Je bent je gewoontes
Wat was het eerste dat je vanochtend deed toen je opstond? Waarschijnlijk ongeveer hetzelfde als gisteren, eergisteren, en vrijwel elke dag ervoor. Dat is niet verwonderlijk. Onze levens zijn in essentie een functie van onze gewoontes.
Wil je je leven veranderen, dan moet je je gewoontes veranderen. In het boek The Power of Habit worden de drie onderdelen van een gewoonte beschreven – de impuls, de routine en de beloning.
De impuls is de emotie of situatie die je doet verlangen naar een bepaalde beloning. Stress (de impuls) doet bijvoorbeeld verlangen naar ontspanning (de beloning), en wat je doet om ontspannen te raken (roken, drinken, shoppen) is de routine, en die is vaak hetzelfde – een gewoonte dus.
Volgens Charles Duhigg, de auteur van dat boek, verander je je gewoontes door de impuls en de beloning gelijk te houden, maar de routine te vervangen. Door goed op te letten wanneer je een impuls hebt om iets te doen, kun je proberen de automatische routine te controleren.
Een sneeuwbaleffect
Verander je kleine maar essentiële gewoontes, dan breng je misschien een sneeuwbaleffect teweeg. Met één kleine verandering kun je dan je hele leven veranderen.
Een voorbeeld is om drie ochtenden per week voordat je gaat werken hard te lopen. Hierdoor begin je fitter aan de dag en word je langzaam maar zeker steeds productiever en vrolijker, waardoor je beter presteert op je werk. Maar het is natuurlijk onmogelijk om zo vroeg op te staan als je een kater hebt, dus je mindert ook op de alcohol en wellicht tabak.
Op den duur ga je ook gezonder eten zodat je verder en harder kan rennen. Je besluit voor een marathon te trainen, wat veel discipline vergt – discipline die je ook op werk of school begint te vertonen.
Voor je het weet is je hele leven veranderd dankzij die ene nieuwe gewoonte. Deze gewoontes worden in het boek van Duhigg keystone habits genoemd. En die zijn er ook voor financieel succes. Kleine veranderingen kunnen een grote impact op je vermogen hebben.
Thomas C. Corley omschrijft in zijn boek Rich Habits drie gewoontes die veel succesvolle mensen hebben:
- Veel lezen – 88% van de rijke mensen die door Corley zijn geïnterviewd leest minstens 30 minuten per dag, met educatieve of professionele redenen. Door veel te lezen doe je veel kennis op, bijvoorbeeld over persoonlijke financiën. Boeken leren je dingen die je anders misschien nooit had geleerd. Daarom is lezen zo belangrijk voor succes in het leven.
- Gezond leven – Driekwart (76%) van de rijken uit het onderzoek van Corley sport vier keer per week, terwijl dat bij de armere groep maar 23% was. Een gezond leven is vaak goedkoper omdat je minder ziektekosten hebt, minder verzuim op werk hebt en je productiever bent.
- Doelen stellen – 80% van de mensen die financieel succesvol zijn geworden is gefocust op het behalen van doelen. En 81% houdt een constante to-do list aan. Door financiële doelen te stellen voor jezelf en door te budgetteren krijg je inzicht in je financiën – de eerste stap naar financieel succes.
Kleine aanpassingen, grote veranderingen
Je hoeft je leven niet ingrijpend om te gooien om toch een positieve verandering te zien.
Er zijn twee belangrijke factoren die het succesvol implementeren van een nieuwe gewooonte op weg helpen, zo wordt in het eerstgenoemde boek, The Power of Habit, uitgelegd: in je doel geloven en klein beginnen.
In je doel geloven
Ten eerste is het belangrijk dat je gelooft dat het mogelijk is om te veranderen. Als je niet diep van binnen gelooft dat je financieel succesvol kunt worden, dan is het inderdaad niet waarschijnlijk dat het gaat gebeuren.
Het helpt om je intentie openbaar te maken. Vertel vrienden of familie over je wens om financieel gezond te worden, of plaats een mooi bericht op Facebook. De sociale druk zal een duw in de rug zijn als het even moeilijk wordt.
Klein beginnen
Ten tweede is het goed om klein te beginnen. De reden dat veel voornemens falen is dat mensen te snel te veel willen doen. Begin met één keystone habit en werk daarna toe naar meer goede gewoontes.
Begin bijvoorbeeld je persoonlijke financiën op orde te krijgen door een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Zet vervolgens een budget op voor de komende maanden zodat je weet hoeveel je kunt uitgeven.
En geef alleen geld uit aan dingen waar je gelukkig van wordt. En alles dat je overhoudt, stop je in een beleggingsfonds - bijvoorbeeld.
Lees ook: Geluk kun je kopen! Dit zijn drie eenvoudige manieren