Vorige week schreven we dat je 1,2% vermogensrendementsheffing moet betalen over vermogen dat boven de drempel van 21.139 euro uitkomt (of 42.278 euro samen met je fiscale partner).
De Belastingdienst gaat hierbij uit van de waarde van het vermogen op 1 januari van het nieuwe jaar (en neemt dit dan mee bij je belastingaangifte over datzelfde jaar).
We noemden verschillende manieren waarop je je vermogen wat kunt laten slinken, om zo invloed op de hoogte van je belasting uit te oefenen.
Lees ook: Laat je vermogen nog voor de jaarwisseling slinken
Saldosjoemelen
Een truc die we niet noemden is saldosjoemelen: vlak voor het einde van het jaar gauw een groot bedrag opnemen en dit in het begin van het nieuwe jaar weer terugstorten.
Met als uitgangspunt dat dit geld uit het zicht van de fiscus verdwijnt, in ieder geval op het moment dat de waarde van je vermogen wordt berekend.
Maar wanneer je je geld verduistert betekent dat niet dat het ineens is vrijgesteld van belasting. Het blijft jouw vermogen, waarover je gewoon belasting moet betalen. Doe je dit niet, dan pleeg je belastingfraude en riskeer je een boete.
Contant geld hoort óók in box 3
Contant geld hoort dus gewoon bij je vermogen in box 3. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld dat tijdelijk ergens anders wordt gestald. Maar ook om geld dat onzichtbaar is omdat het wel van de ene rekening is verdwenen, maar nog niet op de andere is bijgeboekt, zegt FiscAlert. Ook moet je de euro's die op cadeaubonnen en OV-chipkaarten staan meenemen.
Wel geldt er een vrijstelling van 512 euro (1.024 euro voor fiscale partners). Het bedrag dat daar boven komt moet je dus opgeven.
Het is voor de fiscus redelijk eenvoudig te achterhalen wie de zogenoemde saldinisten zijn, bijvoorbeeld doordat banken verplicht zijn stortingen boven de 15.000 euro te melden bij FIU Nederland, een organisatie die stortingen registreert, controleert en ze onderzoekt.
Check ook: Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog