Heb je meer dan 21.139 euro aan vermogen? Of 42.278 euro, samen met je fiscale partner?
Over het bedrag dat boven deze drempel uitkomt moet je vermogensrendementsheffing betalen: 1,2%. Hiervoor neemt de Belastingdienst de waarde van je vermogen op 1 januari van het nieuwe jaar als uitgangspunt (en dit geldt dan voor de aangifte over datzelfde jaar).
Het bedrag boven de drempel kan omlaag
Dat kan je aardig wat geld kosten, maar je kunt best proberen wat invloed op de hoogte ervan uit te oefenen. Dit doe je door je vermogen op tijd te laten slinken.
Je moet het natuurlijk alleen doen als je de centen kunt missen én je het de moeite waard vindt om te doen, dat spreekt. Maar voor de spaarrente hoef je je geld in elk geval niet zo nodig op je rekening te laten staan, want die is niet bepaald om over naar huis te schrijven.
Check ook: Geld verdienen met sparen: vergeet het maar
Extra aflossen op je hypotheek
Wil je je vermogen daadwerkelijk verkleinen, dan kun je er voor kiezen om schenkingen, giften of grote aankopen nog vóór de jaarwisseling te doen in plaats van daarna, zegt Robeco.
Een andere optie is om een deel van je hypotheek, als je die hebt, eerder af te lossen. Als je dit doet verklein je niet alleen je belastbare vermogen: je kunt er ook nog je toekomstige maandlasten (hypotheek) mee drukken.
Wel moet je er rekening mee houden dat extra aflossen niet voor iedereen even handig en geschikt is. Zo kan het zijn dat je bank je een boete geeft als je tussendoor (te veel) extra aflost.
Lees ook: Let hier op als je tussentijds wilt aflossen op je hypotheek
Hypotheekrente vooruit betalen
Je kunt er, tot slot, voor kiezen een deel van je hypotheekrente van volgend jaar alvast te betalen. Je mag 't voor de eerste zes maanden van 2015 alvast betalen.
Als je dat doet verlaag je je belastbare vermogen en bovendien mag je je betaalde rente over het jaar van aflossing aftrekken. Dit kan gunstig zijn als je verwacht dat je volgend jaar minder gaat verdienen en daarom in een lagere belastingschijf van box 1 terechtkomt. Je kunt dan immers over dit jaar nog tegen een hoger tarief aftrekken.
Het maximale aftrekpercentage wordt sowieso lager. Het gaat in 2015 van 51,5% naar 51% (en wordt daarna nog verder verlaagd).
Check ook: Besparen op je zorgverzekering? Betaal de premie direct voor het hele jaar