IEXGeld

Dossiers

Profiel

Handjeklap! Negen tips om de prijs omlaag te krijgen

In het KRO-programma De Rekenkamer werd gisteren stilgestaan bij wat een keuken nou eigenlijk kost. Er werd onder andere gezegd dat een adviesprijs echt maar een adviesprijs is en dat-ie vaak best wat naar beneden kan. Ook bleek dat verkopers niet per definitie een eerlijk prijskaartje aan hun - in dit geval - keukens hangen.

Als je direct akkoord gaat met de prijs die je moet betalen, dan doe je jezelf misschien wel tekort. Niet iedereen vindt het even prettig, maar afdingen doe je echt niet alleen op de markt als je op vakantie bent. Ook in Nederland kun je best op de pingeltoer gaan.

Je zult zeker niet de enige zijn. Volgens de Consumentenbond dingt bijna de helft van de Nederlanders wel eens af in winkels.

Korting en gratis extra's

We bedoelen niet dat je in de supermarkt moeilijk moet gaan doen over de prijs van een brood. Maar koop je bijvoorbeeld een auto, witgoed of elektronica, dan is het echt het proberen waard.

Zeker op hoge bedragen kan afdingen je flink wat geld schelen. Afdingen levert verrassend makkelijk korting, gratis accessoires en extra service op, aldus de Consumentenbond.

Maar hoe doe je dat dan? Als je alleen maar bromt 'of het niet wat goedkoper kan' maak je waarschijnlijk weinig indruk. Met onderstaande tips kom je een stuk verder.

  1. Zorg dat je goed bent voorbereid. Check vooraf wat realistische prijzen zijn voor hetgeen je wilt gaan kopen.

  2. Bedenk van te voren wat je maximaal wilt uitgeven. Als je dat helder hebt voor jezelf, hoef je daar tijdens het onderhandelen niet over te twijfelen.

  3. Het kan zijn dat de winkelier aan je vraagt waarom je de prijs te hoog vindt. Je moet dan realistische argumenten kunnen noemen. Bereid ook dat voor.

  4. Stap niet op de eerste de beste medewerker af. Een (jonge) verkoopassistent mag misschien helemaal niet met je in onderhandeling gaan.

  5. Wees niet te gretig en stel eerst een paar vragen over het product. Je moet oprecht geïnteresseerd overkomen.

    Als het druk is in de winkel, is daar weinig tijd voor. Kies daarom een rustig tijdstip uit. DFT zegt dat vlak voor sluitingstijd bijvoorbeeld een optie is: "De winkelier staat ongetwijfeld te trappelen om naar huis te gaan en zal daardoor misschien eerder overstag gaan."

  6. Je moet het woord korting vermijden. Volgens de site kom je een stuk vriendelijker over als je het hebt over een speciale prijs of als je netjes vraagt of je kunt onderhandelen over de prijs.

  7. Doe je zelf een bod, begin dan lager dan je eigenlijk bereid bent om te betalen.

  8. Je moet een beetje nonchalant overkomen. Probeer niet te laten merken dat je het artikel echt heel erg graag wilt hebben, liefst vandaag nog, want dat kan afdoen aan je onderhandelingspositie.

  9. Onderhandel eerst over de prijs. Houdt de verkoper zijn poot echt stijf, vraag dan of je dan gratis extra's kunt krijgen. Maar let op, schrijft De Consumentenbond: bedenk goed wat de waarde van die extra's is. Weegt die op tegen een korting in een andere winkel en kun je die extra's wel gebruiken?

Tot slot: realiseer je dat je niks te verliezen hebt.

Lees ook: Let op voor je een bod uitbrengt op een veilingsite

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›