Veel Nederlanders betalen dit jaar te weinig belasting. En dat moet straks worden verrekend; vijf tot zes miljoen mensen krijgen in 2015 een lagere teruggave of moeten een naheffing betalen.
Wat, hoe? In het Belastingplan 2014 is de heffingskorting afgebouwd. Voorheen was die korting voor iedereen gelijk, maar nu is-ie inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder heffingskorting je krijgt. Maar de Belastingdienst kon - even kort gezegd - niet alles op tijd verwerken. Daardoor hebben veel mensen minder belasting betaald dan de bedoeling was. Premier Rutte benadrukt dat dit niet iets is waar de Belastingdienst iets aan kan doen.
Dit zijn de bedragen
Gisteren stuurde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën een document naar de Tweede Kamer, waarin uiteengezet is om hoeveel euro's het per inkomensgroep gaat. Gemiddeld gaat het om een bijbetaling van 150 euro, maar er zijn uitschieters tot 737 euro.
Overigens zijn er ook mensen die juist geld terugkrijgen: het gaat dan om mensen uit lagere inkomensgroepen. Een indicatie: voor jaarinkomens van 10.000, 15.000 en 20.000 euro (met vakantietoeslag en dertiende maand) gaat het om respectievelijk 134, 201 en 121 euro.
RTL Nieuws heeft de gegevens verwerkt en er deze tool van gemaakt. De cijfers zijn gebaseerd op de inschatting van Wiebes en het kan zijn dat je persoonlijke situatie afwijkt van deze bedragen.
Check ook: Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog