Gedwongen je huis verkopen omdat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Dat is wellicht de nachtmerrie van elke huiseigenaar. In de nasleep van de crisis gebeurt dit steeds vaker. Het aantal gedwongen huisverkopen staat dit jaar op 3.587, 5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, het fonds dat een eventuele restschuld in sommige gevallen aan de bank betaalt bij gedwongen huisverkoop - daarover verderop meer.
Gedwongen verkoop voorkomen: zes tips
- Neem tijdig contact op met de bank die je de hypotheek heeft gegeven. Geef aan dat je mogelijk in de financiële problemen raakt en probeer je maandlasten tijdelijk omlaag te krijgen of een andere betalingsregeling af te spreken met de bank. Een gedwongen verkoop is voor de bank helemaal niet aantrekkelijk, de opbrengsten zijn lager, dus zij zullen je wellicht proberen te helpen.
- Eén van de opties om je maandlasten omlaag te brengen is die dure beleggingshypotheek om te zetten naar een goedkopere spaarhypotheek. Dat levert wel verlies op de portefeuille op, maar de maandlasten gaan direct omlaag. Een andere optie is om tijdelijk alleen de aflossing te betalen, niet de rente. De bank kan daar bij adviseren.
- Zet, als je bijvoorbeeld je baan verliest, zelf alvast je huis te koop. Dan voorkom je dat de bank dat moet doen als je je maandlasten niet kan betalen. Zelf verkopen levert meer op dan een gedwongen verkoop, omdat de kopers anders gewoon veel minder bieden.
- Verhuur je huis en ga zelf goedkoper wonen. Nadeel is dat je bij de bank moet vragen of je het mag verhuren, je geen hypotheekrente meer mag aftrekken en je te maken krijgt met huurders die ook rechten hebben.
- Lenen bij een niet-financiële partij zoals familie of vrienden is ook een optie. Maak dan wel goede afspraken en leg die officieel vast. Deze oplossing is natuurlijk alleen zinvol als je weet dat je later wel de hypotheeklasten weer kunt betalen.
- Mocht een gedwongen verkoop niet meer te voorkomen zijn, dan bestaat er nog een laatste redmiddel om mogelijk bij de veiling van het huis een hogere prijs te krijgen en zo de restschuld te drukken. Deze manier is niet onomstreden, zo valt te lezen op de website financieel info. “De huiseigenaar kan een onherroepelijke volmacht voor de verkoop van het huis aanvragen. Via de notaris kan de schuldenaar de bank volmacht worden gegeven om op deze manier het huis gewoon regulier te kunnen verkopen, maar met een onherroepelijke volmacht voor de bank.”
Zo verkoop je je huis dus namens de bank, onder je eigen naam. Koopjesjagers zullen dus niet meteen zien dat het een gedwongen verkoop is en zo kan de verkoopprijs hoger uitvallen. Gunstig voor jou en voor de bank.
Lees ook: Let op als je geld leent van vrienden of familie
De restschuld wordt soms kwijtgescholden
Bij een gedwongen verkoop kun je met een restschuld blijven zitten. Als je huiseigenaar met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bent kun je die schuld mogelijk laten kwijtschelden als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. NHG wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.
Eén ervan is dat je niet zelf de oorzaak moet zijn van een gedwongen verkoop. Dus als je expres een rommeltje maakt van je financiën, dan nemen zij de restschuld niet van je over. Hier kun je de voorwaarden van NHG checken.
Check ook: De rente over je restschuldlening is straks langer aftrekbaar. Dit is het verschil.