Vorige week schreven we dat je te maken kunt krijgen met - flinke - incassokosten als je een betalingsachterstand hebt.
En nu, in diezelfde categorie: er zijn incassobureaus die korting geven op vorderingen. Soms zelfs 50%. Dat schrijft NRC Q.
Check ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet
Zo'n 'aanbieding' ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
Bron: NRC Q, Incassade
Dit kaartje is afkomstig van Incassade Deurwaarders en Incasso. Het bureau wil debiteuren motiveren om contact op te nemen: motiveren om te betalen. Volgens de directeur van het bedrijf heeft het geen zin om schuldenaren bang te maken of om ingewikkelde taal te gebruiken. Een kortingskaartje lijkt een betere manier te zijn.
Ook incassobureau Intrum Justitia biedt al jaren kortingen aan. Niet aan iedereen, maar aan een beperkt aantal mensen. Bij oude vorderingen, of bij vorderingen bij mensen met een beperkte betaalcapaciteit. Op die manier word je als debiteur gestimuleerd om toch te betalen. Althans, dat is de bedoeling.
Korting geven komt voort uit een kosten/baten-analyse: soms doen incassobureaus het om een dossier af te kunnen sluiten. Dan halen ze minder geld op dan aanvankelijk de bedoeling was, maar dan kunnen ze bepaalde zaken wel afronden.
Incassobureau vs. deurwaarder
Maar wat doet een incassobureau eigenlijk precies? Als volgt: het probeert schulden te innen in opdracht van een schuldeiser - degene aan wie jij rekeningen moet betalen, dus. Een incassobureau heeft geen wettelijke status, wat betekent dat het geen beslag kan leggen op, bijvoorbeeld, je loon.
Maar dat wil niet zeggen dat je brieven van een incassobureau kunt negeren. Een incassobureau kan een deurwaarder inschakelen om de zaak op te pakken, en die kan jou wél tot betaling dwingen. Een deurwaarder kan een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen (op boedel of loon) en een woning ontruimen. Op sommige spullen mag geen beslag worden gelegd: je bed, eten en drinken, de kleding die je draagt.
Heb je een betalingsachterstand, ga dan in op de brieven van het incassobureau. Zeker als je de mogelijkheid krijgt om minder te betalen, moet de keuze snel gemaakt zijn. Word je geen korting aangeboden, vraag er dan eens naar. Ook kun je nog checken of je een betalingsregeling kunt treffen. Daarover vind je hier meer informatie.
En als je het niet met de rekening eens bent kun je ook het beste contact opnemen met het incassobureau. In dit artikel vind je meer informatie daarover.
Lees ook: Heb je een betalingsachterstand? Pas op voor incassokosten