IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je een betalingsachterstand? Pas op voor incassokosten

Heb je een rekening niet (op tijd) betaald? Je telefoonrekening bijvoorbeeld, of die van de sportschool?

Dan kan het zijn dat er zogenaamde incassokosten in rekening worden gebracht. Dat mag het bedrijf - dat op jouw centen zit te wachten - doen omdat het kosten moet maken om het geld daadwerkelijk te krijgen. Soms schakelt de schuldeiser er een incassobureau voor in.

Je krijgt eerst een aanmaning

Maar die incassokosten mogen niet zomaar worden doorberekend. Dit mag pas als je te laat bent met betalen, je vervolgens minimaal één aanmaning hebt gekregen én je daarna niet binnen veertien dagen na die aanmaning hebt betaald, zo schrijft ConsuWijzer.

In de aanmaning moet die betalingstermijn duidelijk zijn aangegeven. Ook moet er in staan dat na die termijn kosten in rekening worden gebracht, en hoe hoog deze dan precies zullen zijn.

Dit zijn de maximale incassokosten

In principe bestaan de kosten uit een percentage van de oorspronkelijke rekening. Dit is maximaal 15%, dat is wettelijk vastgelegd. Wel geldt er een minimumbedrag: 40 euro. Dit tarief geldt bij rekeningen die lager zijn dan 267 euro.

Daardoor kan het zijn dat de incassokosten hoger zijn dan de oorspronkelijke rekening (bijvoorbeeld als je moet betalen omdat je de kosten van je sportschoolabonnement van 30 euro niet op tijd hebt betaald).

Voor bedragen boven die 267 euro geldt:

  • Over de eerste 2.500 euro mag maximaal 15% aan incassokosten worden berekend.
  • Over de daar op volgende 2.500 euro mag vervolgens maximaal 10% aan kosten worden berekend.
  • Over de dan volgende 5.000 euro mag maximaal 5% worden berekend.
  • Over de volgende 190.000 euro mag maximaal 1% worden berekend.
  • En over het bedrag dat boven de 200.000 euro komt mag maximaal 0,5% worden berekend (met een maximum van 6.775 euro).

Heb je meerdere openstaande rekeningen, dan worden de kosten over het totaal berekend. Als je al een keer bent aangemaand en maak je daarna nieuwe schulden, dan mogen daarover ook weer kosten in rekening worden gebracht.

Het incassobureau kan ook btw rekenen. Dit is alleen toegestaan als de ondernemer, de schuldeiser, niet btw-plichtig is. De schuldeiser zelf kan geen btw innen. Hier vind je een tool waarmee je de hoogte van de incassokosten kunt berekenen.

Een te hoog bedrag? Oneens?

Vind je dat je ten onrechte incassokosten moet betalen? Of is het bedrag in jouw ogen te hoog? Bespreek dit dan met de schuldeiser. Of met 't incassobureau, als de schuldeiser die in heeft geschakeld, raadt Rijksoverheid aan. Misschien komen jullie er samen uit. Mocht dat niet helpen, dan kun je er voor kiezen een klacht in te dienen.

Schrijf een brief waarin je je klacht uitlegt. Vraag om een oplossing - vóór een bepaalde datum (wees wel realistisch en redelijk: 'morgen' is heel waarschijnlijk niet haalbaar). Vraag ook om bewijsstukken van de schuldeiser of het incassobureau: laat ze hun standpunt onderbouwen. Je kunt deze voorbeeldbrief gebruiken.

Als je je brief naar het incassobureau stuurt, regel dan dat er een kopie bij de schuldeiser terechtkomt. Dan is hij ook op de hoogte van je klacht. consuWijzer raadt aan de brief aangetekend te versturen - zodat je een bewijs van versturing hebt. Een rechtsbijstandsverzekering kan je er wellicht bij helpen. Helpt ook dat niet, dan kun je nog naar de rechter stappen. Maar let op: daar kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn.

Check ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›