Hoe zit het eigenlijk? Is het wel voordeliger om de lampen uit te doen als je even weg bent? Of kost het uit- en aanzetten meer energie dan ze even aan te laten?
Met de juiste verlichting bespaar je sowieso al behoorlijk op je energierekening.
En daarbij is het is altijd voordeliger om een lamp uit te doen als je niet in die ruimte bent, ook al is het maar voor een paar minuten. Het verhaal dat het aan en uit doen meer energie kost dan de lampen aan te laten staan is een fabeltje.
En mocht je denken dat lampen slijten van het vaak uit- en aandoen, dat is ook een fabel. De ledlampen van tegenwoordig zijn zo gemaakt dat deze slijtage verwaarloosbaar is.
Rekenvoorbeeld
Je bent boven aan het werk en gaat even beneden een broodje eten of even naar het toilet. Totaal brandt de lamp (een led van 8 watt) ongeveer een uur per dag zonder dat je in die kamer bent. En dit gebeurt 200 dagen per jaar.
8 watt x 1 uur x 200 dagen = 1,6 kWh x 0,23 euro = 0,37 per jaar per lamp
Het lijkt een besparing van niets. Maar ga maar eens na hoeveel het kost als de ganglamp van 8 watt zo’n 2 keer per maand per ongeluk de hele nacht brandt (0,35 euro per jaar) of de buitenlamp die de hele nacht maar blijft branden en je komt er pas na een week achter (0,15 euro). Of je laat niet één, maar twee ( 0,74 euro) of drie (1,11 euro) lampen branden als je even naar het toilet gaat.
Ben je niet zo alert, dan kan een bewegingsmelder uitkomst bieden voor bijvoorbeeld de ganglamp; die zorgt ervoor dat de verlichting automatisch na een paar minuten uitgaat. En probeer optimaal gebruik te maken van daglicht, zodat je zo min mogelijk extra lampen nodig hebt.