"Nederland heeft een van de beste en meest toegankelijke zorgstelsels ter wereld. Het is in het belang van alle mensen in ons land dat dit zo blijft. Goede zorg is een onmisbare basisvoorziening. Feit is dat de kosten van onze zorg harder groeien dan onze economie. Daarom zijn met alle partijen uit de zorg afspraken gemaakt over vergroting van het kostenbewustzijn, tegengaan van verspilling en de aanpak van fraude. Zo worden besparingen bereikt met behoud van kwaliteit."
Dit is een stuk uit de troonrede van Koning Willem-Alexander. Wat betekent dit concreet voor jou en vooral voor jouw portemonnee?
In het kort: je moet meer zorgpremie gaan betalen en je verplichte eigen risico gaat omhoog. Maar kun je zelf nog wat doen om de kostenverhoging toch nog binnen de perken te houden?
Aan het hogere eigen risico kan je niet zoveel aan doen. Dat wordt vastgesteld door de regering en gaat in 2015 met 15 euro per jaar omhoog, naar 375 euro.
In 2015 is je eigen risico 375 euro
Lees ook: Eigen bijdrage en eigen risico: de verschillen
Aan de hogere zorgpremie kan je wel wat doen. De zorgverzekeraars bepalen namelijk de premie die jij aan ze betaalt. En tussen de tarieven van de verzekeraars zitten behoorlijke verschillen.
De verzekeraars moeten hun premies voor 2015 aan het eind van 2014 bekendmaken. Dit is het moment dat jij moet gaan shoppen: welke verzekeraar biedt jou de goedkoopste basisverzekering?
Lees ook: Overzicht Prinsjesdag 2014
Aanvullende verzekeringen: wel of niet afsluiten?
Denk ook goed na over aanvullende verzekeringen. Ga na of de extra maandelijkse kosten opwegen tegen de mogelijkheid dat je die extra zorg nodig hebt.
Wil je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten omdat je een bril draagt en mogelijk volgend jaar een nieuwe wil kopen, dan betaal je daar zo'n 15 euro extra per maand voor en dan mag je een bril van 100 euro in twee jaar op kosten van de verzekering aanschaffen.
Reken maar uit: 24 maanden x 15 euro = 360 euro. Dat betaal je dan in twee jaar voor een verzekering voor een bril van maximaal 100 euro. Als je een jaar lang 8,50 euro per maand apart zet, kun je ook een bril kopen van 100 euro, en dat jaar erna weer als je zou willen. En dan ben je nog goedkoper uit.
Maak je naast de bril ook nog gebruik van andere zorg uit die aanvullende verzekering (zoals fysiotherapie of steunzolen), dan kan het weer wel voordeliger zijn om er een af te sluiten.
Het kan in ieder geval een stuk goedkoper als je je eigen risico tot het maximale verhoogt, dat kan natuurlijk alleen als je geen hoge zorgkosten verwacht en het risico neemt dat je een heel jaar alleen aanspraak hoeft te maken op je basisverzekering.
Lees ook: Een hoog eigen risico betekent lage kosten zorgverzekering