IEXGeld

Dossiers

Profiel

De jackpot is (niet) gevallen

Er wordt wel eens beweerd dat als je niet meedoet met een loterij je winkans 0% is en als je wel meedoet 50% (50% kans om iets te winnen en 50% om niets te winnen). 

Maar dat klopt natuurlijk niet. Als je met een loterij meedoet is je winkans natuurlijk niet 50%. Dat zou zo zijn als er maar twee mensen meedoen. Maar dat is bij geen loterij het geval, dus die vlieger gaat niet op.

De bewering dat de kans groter is dat je door een vrachtwagen wordt geschept dan de kans dat je een grote prijs in een loterij wint, komt dichter bij de waarheid in de buurt.

Bijna altijd verlies

Op slimwinnen.nl zijn de statistieken bijgehouden van tien jaar staatsloterij. Bij alleen een winnend eindcijfer heb je de afgelopen tien jaar bij steeds een 8 het meeste verdiend, namelijk 827,50 euro en dat bij een investering van tien jaar lang iedere maand 15 euro is 1800 euro. Verlies: 872,50!

Maar er zijn meer prijzen dan alleen die op eindcijfer.

Hoe groot is nu de kans op een prijs als je elke maand meespeelt? En hoe vaak moet je eigenlijk winnen om je kosten eruit te halen? Om dat uit te rekenen moet je behoorlijke kennis van kansrekenen hebben. Dat laat ik dus liever aan de specialisten over (iemand?).

Maar als je al naar wat cijfers kijkt, zie je al dat de kans op een prijs wel heel klein is. De staatsloterij bijvoorbeeld.

  • Er spelen iedere maand gemiddeld 2,9 miljoen mensen mee.
  • De totale prijzenpot bedraagt 22 miljoen euro.
  • Totaal worden er 65 eindcijfercominaties getrokken per maand.

Nu vallen er op een aantal combinaties meerdere prijzen (er zijn natuurlijk meer loten verkocht met eindcijfer 7 bijvoorbeeld). Maar kijk maar eens op dit overzicht van de staatsloterij zelf. Voor de prijzen van 450 euro en meer moet je wel heel veel geluk hebben.

De kans op een eigengeldje is volgens de staatsloterij zelf 13,8%. Dit betekent dat op 400.200 van de 2.900.000 verkochte loten er 20 euro of meer valt.

Kleine prijzen

Aan de postcodeloterij doen gemiddeld 2,5 miljoen mensen mee per trekking, waarvan er zo'n 365.000 een prijs winnen. De winkans is hier 1 op 7. Maar kijk maar eens op de uitslagenpagina van de postcodeloterij wat de waarde van het grootste deel van de prijzen is. 

De meeste prijzen zou je na twee maanden al kunnen kopen van het inleggeld. En voor de grote hoofdprijs moet je net als bij de staatsloterij wel heel veel goed hebben (de cijfers én letters van je postcode).

De hoofdprijs!

Hoe groot de kans is om de jackpot in de staatsloterij te winnen is wat makkelijker uit te rekenen. Voor september 2014 bedraagt de jackpot 8,9 miljoen euro. De jackpotmachine bepaalt of de prijs valt of niet. In deze machine zitten zes blauwe ballen en één oranje.

De machine trekt slechts één bal, is het de oranje dan valt de jackpot, bij een blauwe niet. De blauwe bal gaat niet terug in de machine en doet de volgende trekking dus niet mee. De kans op een oranje bal wordt zo steeds groter.

Is de oranje bal getrokken dan doen alle verkochte loten mee voor de jackpot. Dat zijn er gemiddeld 2,9 miljoen, de kans dat jij ‘m wint is dus 1 op 2.900.000; een hele kleine kans dus.

Kansspelbelasting

Stel je hebt geluk en je hebt een bedrag gewonnen in de loterij. Juich dan niet te vroeg, want er bestaat ook nog zoiets als kansspelbelasting. Win je een bedrag van meer dan 454 euro dan moet je 29% belasting betalen over het gewonnen bedrag. Heb je 100.000 euro gewonnen, dan blijft er maar 71.000 voor jou over. De rest gaat dus naar de Belastingdienst.

Voordeel van de staatsloterij is dat – de naam doet al iets vermoeden – het een staatsbedrijf is en er geen belasting over het gewonnen bedrag hoeft worden betaald.

Sja het blijft een lastige keuze. En als je überhaubt niet meedoet, win je sowieso niets. Maar toch denk ik dat je ook bij een loterij moet bedenken dat meedoen leuker is dan winnen...

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›