Natuurlijk weet je dat je niet alleen maar dure producten moet kopen en dat je de huismerken óók een blik waardig moet gunnen. Maar er zijn nog meer manieren waarop je als arme student kunt besparen. En daar hoef je helemaal niet bijzonder veel moeite voor te doen. Vijf tips.
1. Regel zo veel mogelijk korting
Korting op je bioscoopkaartje, een scherp geprijsde laptop of een voordelige knipbeurt: zolang je in het bezit bent van een geldige studentenkaart kun je op heel veel dingen korting krijgen.
Check bijvoorbeeld Studentenkorting.nl, Surfspot en Campusshop. Of schaf de Studentenpas aan. Je betaalt er 19,95 euro voor, maar vervolgens kun je wel op heel veel plaatsen op voordeel rekenen. Bijvoorbeeld bij restaurants en winkels.
Je mag ook best een beetje brutaal zijn. Vraag, als je ergent bent - bijvoorbeeld in een museum - gewoon of je studentenkorting kunt krijgen. Je weet maar nooit.
2. Check of je kamer niet te duur is
Altijd doen: kijken of je niet te veel voor je kamer betaalt. Je kunt controleren of de prijs die je huurbaas je vraagt fatsoenlijk is door een huurprijscheck te doen. Ook kun je de website Huurders raadplegen.
Houd bovendien het percentage van de jaarlijkse huurverhoging in de gaten. Er gelden regels waaraan je huurbaas zich moet houden.
3. Pakken wat je pakken kan
Wie achttien is, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Maar dan mag je óók zorgtoeslag aanvragen. Dat kan ontzettend veel geld schelen. Je mag je zorgtoeslag ook aanvragen als je ouders de zorgverzekering voor jou betalen.
Bovendien kom je misschien wel in aanmerking voor huurtoeslag. Meer informatie over toeslagen vind je hier.
4. Zo goedkoop mogelijk geld lenen
Natuurlijk kost lenen altijd geld, dus lenen an sich is geen bespaartip. Je moet ook nooit zomaar geld lenen, maar als je studiefinanciering en inkomsten uit je bijbaantje écht niet toereikend zijn... Dan kun je als student aankloppen Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) - da's de instantie die ook de studiefinanciering naar je overmaakt.
Ga voor een lening dus niet naar de bank! Daar leen je veel te duur. Bij DUO vind je veel betere voorwaarden. Zo wordt er een laag rentepercentage gehanteerd: momenteel is dit 0,81%. Hier kun je uitrekenen hoeveel lenen bij DUO voor jou kost.
5. Koop je studieboeken (en andere spullen) tweedehands
Studieboeken zijn niet goedkoop. Als je er nou maar één nodig had, dan was het nog te doen. Maar vrijwel ieder vak vraagt om een eigen boek, en dat ieder studiejaar opnieuw.
Je kunt veel geld besparen door tweedehands boeken te kopen. Er zijn speciale Facebookgroepen waar boeken worden gevraagd en aangeboden. Check ook websites als Tweedehandsstudieboeken en Studieboekenmarkt.
Tip: zoek zoveel mogelijk op ISBN-nummer, zodat je zeker weet dat je de goede druk koopt. En verkoop je boeken zelf ook weer zodra je ze niet meer nodig hebt.
Check ook: Geen basisbeurs, wel een bijdrage