De hypotheekrente daalt en daalt. Deze week schreef IEX-columnist en hypotheekadviseur Jos Koets op Twitter:
Met zo'n lage rente kun je goedkoop lenen en dat maakt het aantrekkelijker om een woning te kopen. En dat klinkt mooi, nietwaar? Leuk voor jou als koper, goed voor de woningmarkt.
Lees ook: Staan de sterren nu het gunstigst voor starters op de woningmarkt?
Die lage rente heeft een kanttekening
Als je een huis koopt vraag je - zeer waarschijnlijk - een hypotheek aan. En die aanvraag is niet binnen een dag verwerkt: daar gaat tijd overheen, dat behoeft geen uitleg.
Maar laten banken, en dan vooral de banken die de laagste rentes bieden, zoals Argenta en Aegon, momenteel nou ontzettend veel aanvragen binnenkrijgen. Zó veel zelfs, dat jij als klant er door in de problemen kunt komen. Kijk maar:
Die lage hypotheekrente brengt dus behalve voordelen ook vertraging met zich mee. Koets licht toe:
"Momenteel kan het wel acht weken duren voordat de financiëring rond is, voordat alles bij de bank is geregeld. Maar een verkopende makelaar geeft een koper vaak maar vijf of zes weken."
"Makelaars zeggen vaak dat je zonder problemen uitstel kunt vragen als blijkt dat het je niet op tijd gaat lukken. Maar wie zegt dat je ook daadwerkelijk uitstel krijgt? Het komt regelmatig voor dat je het, als het er op aan komt, gewoon kunt schudden."
Als je een huis onder voorbehoud van financiering koopt kun je nog onder de koop uit als je die financiering niet rondkrijgt. Bijvoorbeeld wanneer de bank jouw financiële situatie niet stabiel genoeg vindt. Maar dan moet je wel een afwijzingsbrief van de bank hebben.
Eerst moest je er nog twee verzamelen, maar nu hoef je dus maar één keer afgewezen te worden, en dat is iets waar Koets erg blij om is. Maar, zegt hij, hoe fijn dat ook is, aan die informatie heb je in dit geval helemaal niks. "Een bank verstrekt namelijk geen afwijzingsbrief als er toevallig wat langer over je aanvraag wordt gedaan. Jij hebt gewoon pech als het niet snel genoeg rond is."
Het worst case scenario is dan als volgt: "Je verkoopmakelaar geeft je geen verlenging. Dan moet je de bankgarantie van 10% van de koopsom betalen omdat je geen afwijzingsbrief hebt. En, niet onbelangrijk, je hebt dan ook geen nieuwe woning."
Vooraf veel dingen regelen
Het probleem komt vooral voor bij mensen die pas naar een hypotheekadviseur en -verstrekker stappen nadat ze de koop met de verkoopmakelaar overeen zijn gekomen.
Koets laat daarom weten dat je er verstandig aan doet alvast de nodige informatie te verzamelen en met je hypotheekadviseur af te spreken vóór de koopakte is getekend en de termijn ingaat.
De adviseur kan dan al voor jou aan de slag en zo verlies je geen - of in ieder geval minder - tijd. Er blijven dan meer weken over voor de afronding bij de bank.
Check ook: Stappenplan: zo koop je een huis
Je betaalt misschien wel meer dan je denkt
Koets laat nog weten dat een lage rente niet per se de goedkoopste optie hoeft te zijn, ook al lijkt dat wel zo.
Dat is het geval wanneer je ervoor kiest je hypotheek in een soort pakket af te sluiten. Een pakket waarbij je een voordeeltje wordt beloofd: je krijgt bijvoorbeeld rentekorting als je een overlijdingsrisicoverzekering afsluit naast je hypotheek, of wanneer je een betaalrekening opent.
Koets: "Het komt voor dat de premie van zo'n overlijdensrisicoverzekering veel duurder is dan wat-ie geweest zou zijn bij een andere bank, één die een net iets hogere rente rekent. En aan een betaalrekening zijn vaak ook weer kosten verbonden."
Aan zo'n pakket kun je best iets hebben, maar je moet goed opletten dat je er niet ineens meer door betaalt dan je ergens anders had gedaan. Als je goed weet waar je aan begint en het totaalplaatje goed voor ogen hebt, dan kun je zo'n pakket best overwegen. Maar let er op dat je je niet blindstaart op die rente. Denk niet dat het allemaal toch niet voordeliger kan.
Zo'n lage rente is prima, kortom, maar stippel alles goed uit voordat je beslissingen neemt. Want voor je het weet schiet je er toch nog bij in. En dat was niet wat je voor ogen had toen je voor die lage rente koos, waarschijnlijk.
Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten