4,6 miljoen dollar werd er gevraagd op Ebay voor het plekje boven de kist van Marilyn Monroe op het Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park in Los Angeles. Blijkbaar ligt de superster in een algemeen graf, dat zij deelt met niet-familieleden.
Uiteindelijk ging de verkoop van deze bijzondere plek op het kerhof aan een Japanse fan van de zangeres en actrice niet door, aldus de Los Angeles Times, maar het geeft aan wat voor prijzen er gevraagd kunnen worden voor een graf.
Wereldwijd wordt begraven steeds duurder, want grond wordt steeds schaarser. De, naar verluidt, laatste persoon die op Manhattan begraven mocht worden was vorig jaar een oud-burgemeester van de stad. Die kocht vijf jaar geleden voor 20.000 dollar de rechten om begraven te worden op zijn geliefde eiland, aldus persbureau Bloomberg. Hij kon het niet aan om na zijn dood naar New Jersey te moeten.
Rondkijken voor een graf
Op sommige plekken in de New York-regio kost een graf inmiddels meer dan een appartement. Je ligt misschien wel langer begraven dan dat je in dat appartement woont, maar door de stijgende vastgoedprijzen wordt begraven iets voor de (Amerikaanse) rijken.
In Nederland hebben we gelukkig nog niet te maken met dit soort extreme prijzen. Wel is het zo dat het prijsniveau van een graf per gemeente flink kan verschillen. Dit komt omdat begrafeniskosten voor een deel bestaan uit grafkosten. Deze verschillen sterk per gemeente en liggen tussen de 800 en 7.000 euro.
Het kan dus lonen om in een naburig dorp de grafkosten op te vragen. Als dat mag tenminste. In sommige gemeenten geldt dat je er alleen begraven mag worden als je er gewoond hebt. De grafkosten per gemeente zijn te vinden via de grafkostenmeter van Monuta.
Op zaterdag duurder
Volgens de website uitvaart.nl komen de kosten voor een particulier of familiegraf voor twee personen voor 20 jaar, inclusief onderhoudskosten en open en sluiten van het graf, op 3500 euro. En dat zijn de prijzen voor een doordeweekse dag. Op zaterdag begraven worden kost 300 euro meer.
Kan het goedkoper? Ja, bijvoorbeeld door begraven in een algemeen graf. Hier lig je net als Marilyn Monroe in een graf met mensen die je misschien niet kent. Tussen de overledenen zit een laag zand van ongeveer 50 centimeter, aldus de website van Monuta. "Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Na tien jaar kan het graf worden geruimd."
Nog even over het ruimen. Bij een particulier graf of familiegraf met grafrechten voor een bepaalde tijd, dan kun je deze telkens met tien jaar verlengen, steeds twee jaar voordat de termijn afloopt. De begraafplaats laat weten wanneer het grafrecht afloopt. Als je ervoor kiest om de grafrechten niet te verlengen, dan mag het graf worden geruimd. Een algemeen graf kun je niet verlengen. Na afloop van de termijn wordt het graf geruimd.
In de vrije natuur
Een graf op een natuurbegraafplaats is relatief ook goedkoper. Je ligt daar namelijk voor eeuwig en er hoeft niet meer betaald te worden voor een grafmonument of de onderhoudskosten voor een begraafplaats. Ter illustratie de kosten van een graf in het open veld of op de heide op natuurbegraafplaats Heidepol: 3.250 euro. Dit zijn eenmalige aankoopkosten, het is een eeuwigdurend grafrecht en inclusief onderhoud. Er komt eenmalig 500 euro bij voor het openen en sluiten van het graf, het gedenkteken en de administratie.
Natuurlijk is cremeren op korte termijn het goedkoopst, dat scheelt niet zozeer veel in de uitvaartkosten, wel in de grafrechten.