IEXGeld

Dossiers

Profiel

Weet jij wat je precies betaalt voor stroom?

Het FD kopte er groot mee, gisteren: 'Stroomprijzen zijn veel te schimmig'.

Als consument ben je lang niet altijd goed op de hoogte van wat en waarvoor je precies betaalt aan je energieleverancier. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), en die vindt dat het anders moet.

Blijven hangen door onwetendheid

Want doordat sommige bedrijven niet laten zien hoe hun stroomtarief precies is opgebouwd, kun je de prijzen van verschillende leveranciers nauwelijks met elkaar vergelijken. De Consumentenbond zegt dat de leveranciers daar zelf baat bij hebben: de onduidelijkheid houdt veel klanten op hun plek.

Zo blijf je - onwetend - misschien wel bij een veel te duur energiebedrijf zitten. En dat terwijl het helemaal niet raar is om over te stappen. Dat gebeurt bij telefoonabonnementen en zorgverzekeringen, om maar wat te noemen, regelmatig.

Hier gaat het mis

Er zijn verschillende zaken waarop je zelf kunt letten als je wilt overstappen. Je kunt een online prijsvergelijker raadplegen en kijken waar de tarieven 't gunstigst zijn. Maar met alleen die info kom je er niet. Deze punten maken het bijvoorbeeld lastig:

  • Energiebedrijven gebruiken verscheidene termen voor dezelfde dingen. En het is natuurlijk helemaal niet raar als je dan als consument niet precies weet wat overal mee wordt bedoeld. En wat moet je dan precies met elkaar vergelijken?
  • Het komt voor dat energieleveranciers stunten met prijzen. Dat geeft onderduidelijkheid, meldt NU.nl. Soms betaal je een lage stroomprijs, maar die wordt dan gecombineerd met hoge vastrechtkosten (kosten per aansluiting, die bedrijven zelf mogen bepalen). En hierdoor, schrijft het FD, kun je als je weinig stroom gebruikt toch nog duur uit zijn.

    Op de website Klimaatgids.nl vind je een overzicht van de vastrechtkosten per leverancier. Ook op Energiemaatschappijen.net kun je terecht voor veel informatie.
  • Ook (eenmalige) kortingen kunnen 't vergelijken lastiger maken. Kortingen zorgen er misschien voor dat je tijdelijk goedkoop uit bent, maar uiteindelijk wordt het vaak weer duurder - als je bij die leverancier blijft, natuurlijk.
  • Er zijn ook organisaties die collectieve inkoop van energie aanbieden, aan de hand van een energieveiling, zoals Vereniging Eigen Huis dat doet. In zo'n geval wint de goedkoopste energieleverancier die meedoet als het ware de veiling, en daarmee de klanten.

    Waar je als klant bij zo'n veiling altijd op moet letten is dat het in eerste instantie misschien lijkt alsof het allemaal niet goedkoper kan, maar het is de vraag of die leverancier ook écht het laagste tarief rekent: best een kans dat er goedkopere leveranciers zijn, die niet meededen met de veiling.

Check ook: Collectief energie inkopen: is dat altijd voordelig?

Nieuwe regels & afspraken

ACM is nu in gesprek met energiebedrijven en zegt dat er binnenkort nieuwe regels en afspraken komen. Afspraken die transparantere tarieven en duidelijkere facturen moeten opleveren.

Want, zo zegt de autoriteit, je moet als consument het aanbod van je leverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Alleen dan kun je goede keuzes maken. ACM onderzoekt ook of de energieveilingen wel goed verlopen.

Weet jij hoe je energierekening is opgebouwd? Of juist niet? Stap je misschien niet over omdat je niet weet of dat verstandig is? Laat 't weten in de reacties hieronder.

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›