Tot en met juni is er al 50.000 keer gebruikgemaakt van de tijdelijke verruimde schenkingsvrijstelling - de regeling waarbij je iemand anders eenmalig 100.000 euro belastingvrij kunt schenken.
Dat is veel: toen de vrijstelling in het leven werd geroepen, werd er van zo'n 20.000 schenkingen uitgegaan. Tussen 2010 en 2012 lag dit aantal tussen de 3800 en 5500.
NVM pleit voor een verlenging
De verruimde vrijstelling geldt nog tot en met 31 december van dit jaar. Daarna komt de vrijstelling weer op 52.281 euro te liggen.
Wel pleit makelaarsvereniging NVM voor een verlenging van de 100.000 euro-regeling, omdat-ie een positief effect op de woningmarkt lijkt te hebben. Maar die verlenging komt er zeer waarschijnlijk niet.
Er zijn ook organisaties die niet per se staan te springen om een verlenging. Zo zegt Vereniging Eigen Huis:
"Het is slechts een selecte groep mensen die van deze regeling profiteert. Wij zijn voor verlengen van een generieke maatregel zoals het verlaagde btw-tarief op verbouwingen. Daar profiteert iedereen van en het is goed voor de bouw en de economie."
Lees ook: Hoeveel kan ik belastingvrij schenken?
Hypotheekrente blijft maar dalen
Misschien is nu wel hét moment om knopen door te hakken, óók als je niet gaat schenken, maar zelf een huis wilt kopen.
En da's niet alleen vanwege het mooie belastingvoordeel waarvan we niet weten of-ie er blijft. We hebben momenteel namelijk met nog een voordeel te maken: de lage hypotheekrente.
Die is al een poosje echt extreem laag en hij bleef ook maar dalen, de afgelopen tijd. Zo schrijft Z24 dat het momenteel mogelijk is om, bij een NHG-hypotheek met een rentevastperiode van tien jaar, een rente van 3,5% te krijgen.
Check ook: Staan de sterren nu het gunstigst voor starters op de woningmarkt?