Het klinkt als een makkelijke oplossing in een moeilijke periode: online scheiden. Als je op Google zoekt naar de mogelijkheden, kom je er al gauw achter dat er veel aanbieders van e-echtscheidingen zijn.
In principe een prima manier om het te regelen. Maar het is niet voor iedereen en in iedere situatie geschikt.
Het is goedkoop
Wil je online scheiden omdat je geld wilt besparen? Dat is een veelvoorkomende reden. Het is, in de regel dan, best een goedkope optie. Als je het goed regelt en uitzoekt - en dus ook aanbieders met elkaar vergelijkt, kijkt naar wat bij jou past - dan kan het zelfs de goedkoopste manier zijn.
Voor regulier scheiden, compleet met afspraken met een advocaat, betaal je doorgaans meer.
Meer dan een paar muisklikken
Maar als je het digitaal wilt regelen omdat je denkt dat je je er dan makkelijk van af kunt maken, dan zit je fout. Het is namelijk een misvatting dat het heel erg snel - als in: binnen een paar muisklikken - geregeld zou zijn.
Want net als bij een normale scheiding moeten er papieren worden opgestuurd - denk aan uittreksels van persoonsgegevens en documenten van de rechtbank - en handtekeningen worden gezet.
Ook zijn telefonische gesprekken en redelijk intensief e-mailcontact met een advocaat zeker niet uitgesloten. Bovendien komt het voor dat je wél een keer fysiek ergens aanwezig moet zijn.
Houd het eenvoudig
Online scheiden klinkt als een uitkomst als je elkaar niet meer kunt luchten of zien, omdat je het (in ieder geval grotendeels) digitaal regelt. Maar eigenlijk is zo'n manier van scheiden juist helemaal niet handig als je met allerlei problemen zit en een huwelijk vol ingewikkelde zaken te beëindigen hebt.
Je moet namelijk samen overeenstemming bereiken en besluiten nemen. Zo kun je bij Goedkoopscheiden.nl alles online regelen, maar als je kinderen hebt, moet je wel met z'n tweeën overeenstemming hebben bereikt over het ouderschapsplan.
En dat is niet voor iedereen even makkelijk. Je kunt er hulp bij krijgen - bijvoorbeeld van een mediator - maar dan maak je wel extra kosten. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden. Je moet je afvragen of een normale scheiding dan niet even duur en wellicht net zo prettig - voor zover je het zo kunt noemen natuurlijk - was geweest.
De website Scheidingsraadgever zegt zelfs dat je beter niet online kunt scheiden als je samen grote dingen bent aangegaan tijdens het huwelijk, zoals een koophuis, eigen bedrijf of schulden. En de mensen achter de site raden het echtparen met kinderen ook niet bepaald aan.
Wel of niet: dat is persoonlijk
Eén algemeen advies is er niet, kortom. Overdenk daarom je eigen situatie, vergelijk sites met elkaar. Check de kosten en eventuele bijkomende uitgaven. Kijk ook of je in aanmerking komt voor rechtsbijstand. Ga na op welke manier er gewerkt wordt, vraag eventueel extra informatie.
Zorg dat je precies weet waar je voor kiest, want een scheiding is - inkopper - niet niks. En beslis dan of deze manier bij jullie past, of juist niet.
Check ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?