IEXGeld

Dossiers

Profiel

Als je fiscaal voordelig een fiets wilt kopen via de zaak, doe dat dan nu

Wie een fiets koopt via z'n werkgever, kan in veel gevallen op een flinke korting rekenen. Er hangt namelijk een fiscaal voordeel aan de fiets van de zaak.

Zo'n fiets met korting is onderdeel van de werkkostenregeling (die gaat over belastingvrije vergoedingen). Maar Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes wil de regeling versimpelen, meldt Elsevier. Op die manier wil hij de administratieve druk op de overheid en op bedrijven verlichten.

Je voelt 'm al aankomen. Onderdeel van die versimpeling: weg met de fiscaal voordelige fiets. Het kabinet heeft plannen om dit per januari 2015 af te schaffen.

Nog profiteren? Nu regelen!

Dus wil je voor een mooi prijsje een fiets kopen, dan is 't slim daar nu werk van te maken. Let wel even op: dit kan alleen als je werkgever is aangesloten bij het Nationale Fietsplan.

Check: Is jouw werkgever aangesloten bij het Fietsplan?

De voorwaarden zijn, in het kort, als volgt:

  • Het voordeel geldt voor fietsen tot 749 euro. Als de fiets duurder is, moet het bedrag boven die 749 euro worden betaald zonder belastingvoordeel.
  • De fiets wordt gedeeltelijk betaald met geld dat anders direct naar de Belastingdienst gaat. Als werknemer betaal je de fiets met een deel van je brutoloon. Het voordeel is maximaal 52% van de waarde van de fiets. Hier kun je je voordeel berekenen.
  • Werknemers kunnen eens in de drie jaar voordelig een fiets kopen. Dus heb je ergens in de afgelopen drie jaar al zo'n fiets gekocht, dan kun je nu niet profiteren.
  • De fiets moet op in ieder geval de helft van de werkdagen worden gebruikt - voor het gehele woon-werkverkeer of voor een deel daarvan.

Lees ook: Veelgestelde vragen over de fiscaal voordelige fiets

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›