IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waterschade? Dit is wat je moet doen.

Veel, héél veel mensen hebben gisteren last gehad van de hevige regenval. Een paar voorbeelden van het waterdrama:

En nu het buiten weer zo goed als droog is, is het de hoogste tijd de schade in kaart te brengen.

Het Verbond van Verzekeraars heeft een ruwe schatting gemaakt en die liegt er niet om: de regen heeft voor zo'n tien miljoen euro aan waterschade aan particuliere woningen veroorzaakt.

Schade? Dien een claim in

Het goede nieuws is dat je als gedupeerde bij je verzekeraar(s) kunt aankloppen. Dus is er aan jouw adres sprake van schade, dien dan een claim in. Let hierbij wel even op de volgende punten:

1. Schade aan je huis en aan je inboedel kan (deels) worden vergoed door je opstalverzekering en inboedelverzekering (als je die hebt, natuurlijk, en check ook je eigen risico even). Maar dien je een claim in, dan moet je wel goed checken waar het water vandaan is gekomen.

Als 't water via je dak of de dakgoot naar binnen is gekomen, keren veel opstal- en inboedelverzekeringen gewoon uit. Maar, zo schrijft de Telegraaf, is het vanaf de straat naar binnen komen vlieten, dan zijn polisvoorwaarden wat strenger. Dan heb je een complete dekking of allriskverzekering nodig.

2. Is de schade ontstaan door iets wat door jou zelf voorkomen had kunnen worden, dan kun je waarschijnlijk naar een vergoeding fluiten. Voorbeelden zijn slecht onderhoud of ramen en deuren die openstonden. Verzekeraars vergoeden alleen bij zogeheten onvoorziene schade. Independer schrijft:

"Laat jij zelf je ramen openstaan en heb je daardoor schade? Dan is dat niet gedekt. Dat geldt ook als de schade komt ontstaat doordat jouw huis niet goed is onderhouden. Denk aan een dak dat niet goed meer is of een verstopte dakgoot."

3. Maak foto's - da's bewijsmateriaal - en probeer de schade zelf zoveel mogelijk te beperken door je spullen droog te maken. Gooi beschadigde spullen nooit weg, want het kan zijn dat je verzekeraar ze wil checken.

Het is verstandig de schade zo snel mogelijk te melden. Dan kan alles gauw worden afgehandeld. Maar komt je melding wat later binnen, dan is dat nu - in de vakantieperiode - niet erg, zegt het Verbond van Verzekeraars. Er wordt rekening gehouden met gedupeerden die op vakantie zijn, want die kunnen sowieso pas actie ondernemen zodra ze weer thuis zijn.

Check ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›