IEXGeld

Dossiers

Profiel

Carrièrekeuzes: wat er fout gaat en hoe je het weer fikst

Zullen we het vlak voor het weekend maar eerlijk toegeven? Iedereen heeft wel 'ns een mindere dag op het werk. Kan best gebeuren. Maar zodra je in een oneindige sleur terechtkomt of dagelijks met tegenzin naar kantoor gaat, dan zit er ergens iets niet helemaal goed. Misschien heb je een verkeerde beslissing gemaakt, ergens tijdens je carrière.

Als werknemer kun je erg ongelukkig worden van verkeerde carrièrekeuzes. Maar er is ook goed nieuws: je kunt er iets aan doen. Een aantal klassieke problemen en de mogelijke oplossingen op een rijtje.

1. Een baan nemen voor het geld en er dan blijven hangen

Je hebt je baan nodig voor het geld, vanzelfsprekend. En natuurlijk is het aantrekkelijk om bij een bedrijf te gaan werken alwaar je op een flinke stapel bankbiljetten kunt rekenen. Maar het is wel de vraag of dit voor de lange termijn het beste idee is. Want ben je wel gelukkig in je functie? Past het (nog) bij hoe je je leven verder hebt ingericht? Je brengt veel uren door op je werk, dus het is wel belangrijk dat je het er naar je zin hebt.

Is dat niet het geval, sja, hoe ga je dan weer weg als je eenmaal gewend bent aan je fraaie inkomen?

Je hoeft 'm in ieder geval niet acuut te smeren, als je dat niet ziet zitten. Je hebt er al een tijd gewerkt, dus het is niet per se een grote ramp om tijdelijk nog te blijven. Doe dat dan - inderdaad - nog even voor het geld. Maak een planning: spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld binnen anderhalf of twee jaar weg wilt zijn. En creëer een budget. Spaar tijdens je goedverdienende baan flink door, die laatste periode, zodat je een buffer hebt op het moment dat je je carrièreswitch gaat doorzetten.

Een carrièreswitch wil overigens niet per definitie zeggen dat je bij het bedrijf waar je nu werkt weg moet gaan. Misschien heeft je werkgever wel een functie voor je die veel beter bij je past. Kijk dus om je heen, maar niet alleen op vacaturesites. Houd ook je eigen bedrijf in de gaten.

2. Een heel specifieke functie uitvoeren in een sector die steeds kleiner wordt

Heb je heel specifieke skills of een eigen bedrijf waarop veel mensen zitten te wachten? Dan kun je optimaal profiteren. Eenvoudig principe van vraag en aanbod, eigenlijk. Maar het wordt anders als het om een niche gaat waar je niet genoeg kunt verdienen, of niet meer zoveel verdient als eerst het geval was. Dat moet je in de gaten houden. Mocht het zo zijn dat je in je huidige branche - op termijn - niet meer genoeg kunt verdienen, kijk dan of je kunt switchen naar een (net iets) andere sector.

Grote kans dat jij je kwaliteiten en sterke punten ook elders prima kunt inzetten. Lijkt dat wel erg makkelijk gezegd, overweeg dan bijscholing of cursussen. Zie je het niet zitten om een heel andere functie uit te gaan voeren, en wil je per se blijven waar je zit, check dan of je een verandering kunt doorvoeren die het verschil maakt. Kijk of je de focus ergens kunt verleggen. Heb je een winkel die heel specifieke artikelen verkoopt, kijk dan of je je assortiment wat kunt uitbreiden. Of begin een webshop, eventueel naast de fysieke winkel.

3. Simpelweg geen uitdaging meer zien

Als je uitdaging nodig hebt maar dit niet meer kunt vinden, moet je nodig eens om je heen gaan kijken. Van sleur word niemand gelukkiger of gemotiveerder. En dat is zowel voor jou als voor het bedrijf waar je werkt niet goed. Je baas schiet niks op met een futloze werknemer.

Je kunt op zoek gaan naar een nieuwe baan, maar misschien is dat helemaal niet nodig. Kijk of je binnen je bedrijf kunt doorgroeien, check de mogelijkheden bij je werkgever. Misschien kun je trainingen of cursussen volgen, meer of andere taken op je nemen. Mocht je werkgever dit niet zien zitten, laat hem dan weten wat voor meerwaarde het concreet zal hebben. Breng hem aan zijn verstand wat het kan toevoegen aan het bedrijf en aan jouw motivatie om hard te (blijven) werken.

4. Ergens te lang blijven, enkel uit angst

Misschien weet je wel dat je beter een andere baan kunt gaan zoeken, of krijg je een prachtig aanbod, maar vind je het eng om de stap te zetten. De plek waar je nu zit is immers veilig en vertrouwd. Je kent je functie, je collega's, je verantwoordelijkheden.

Op zo'n moment zit je eigenlijk vast. Kies je ervoor om je ongelukkig te voelen op je werk, of kies je ervoor de stap te zetten, ondanks de angst die je voelt?

De Belgische website Jobat haalt dit ook aan en benoemt de verkeerde carrièrekeuze: 'Had ik maar gehandeld volgens mijn gevoel'. Had ik het maar gewoon gedaan, dus. En daar hoort de volgende uitleg bij:

"Verscheidene individuen gaven aan dat er tijdens hun carrière bepaalde 'nu of nooit-momenten' zijn opgedoken, waar ze de verkeerde beslissing namen. Zo werd in 2005 aan een bankier gevraagd om een klein team te leiden in Latijns-Amerika. Ook al voelde hij aan dat dit voor hem een gigantische stap vooruit zou betekenen, weigerde hij de kans. De persoon die echter wel dapper genoeg was en de sprong waagde, werd nadien gepromoveerd tot afdelingshoofd en schopte het later zelfs tot CEO."

Lees ook: Vergroot je kans op een baan in zes stappen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›