Pensioenjuriste Suus Segers belegt al jaren voor zichzelf. Voor haar pensioen, voor wat er maar op haar pad komt. En toen ze een dochtertje kreeg, zeven weken geleden, besloot ze ook voor de kleine een beleggingsrekening te openen.
Suus: "Ik vind het fijn en belangrijk om geld voor haar achter de hand te hebben. Voor een studie, bijvoorbeeld, al weet ik nu natuurlijk nog niet of ze ooit zal gaan studeren. Het kan ook voor iets anders zijn."
"Er komt misschien wel eens een erfenis, of iets dergelijks, maar daar wil ik niet bij voorbaat al rekening mee houden. Ik wil zelf wat voor haar regelen."
Veel ouders sparen voor hun kind. Waarom koos jij specifiek voor een beleggingsrekening?
"Ik heb gekeken wat 't handigst is om voor een baby'tje te doen. Zelf regel ik al mijn geldzaken bij de SNS Bank, daar ben ik eerst naartoe gegaan. Ze hebben er de Zilvervloot, dat leek me wel wat. Het is speciaal voor ouders die voor hun kindje willen sparen."
"Je legt geld in en na achttien jaar, als je kind dus meerderjarig is, krijg je 10% premie over de gehele inleg. Alleen kun je maar maximaal 600 euro per jaar sparen. Op zich een mooi bedrag, maar als opa's en oma's dan ook graag wat willen bijdragen, dan kan dat misschien niet zo makkelijk. In elk geval, niet op die rekening."
"Zilvervloot kan handig zijn, maar ik vond het gewoon te beperkt. Toen dacht ik: dan moet ik elders sparen. Óf beleggen. Van sparen groeit je vermogen nou niet bepaald, voor rendement - wat ik graag wil - moet je toch echt iets anders doen. Ik ben een en ander gaan uitzoeken en merkte dat je bij Robeco een beleggingsrekening kunt openen, speciaal voor je kind. Ik heb er een Robeco One rekening geopend."
"Haar naam is er aan gekoppeld. Op het moment dat zij achttien is, is het geld dat er op staat voor haar. Dat komt dan ook vrij, de beleggingen lopen niet door. In principe is het allemaal voor haar. Ik kan wel vóór dat moment nog regelen dat ze het geld toch niet krijgt, bijvoorbeeld als blijkt dat ze niet met geld om kan gaan, of zo. Maar we zijn van plan haar wel veel bij te brengen over geldzaken."
Hoe ga je dat doen?
"Ik heb ook een gewone spaarrekening voor haar geopend. Daar kan ze, als ze oud genoeg is natuurlijk, wél zelf al bij. Sparen is belangrijk en ook leuk, zeker voor kinderen. Centjes en muntjes, fysiek geld, dat is leerzaam voor die kleintjes. Ze kunnen het vasthouden, er iets van kopen."
"Ik wilde bij de SNS Bank een kinderspaarrekening openen. Ik heb een spaarpot met muntjes en die wilde ik daar alvast legen, maar toen ik er was kwam ik er achter dat ze daar geen kasfunctie meer hebben. Ze werken alleen nog met giraal geld. Toen kwam ik bij de ING uit en daar heb ik een Groeigroterrekening geopend. Daar kunnen kindjes met hun spaarpot terecht. En ING geeft ook nog een beetje rente."
"Opvoeden met sparen, dat vind ik heel belangrijk. Maar voor die rente hoef je het natuurlijk niet te doen. Die is minder dan de inflatie, sparen is geen deugd. Ik vind beleggen daarom echt heel verstandig."
Op welke manier beleg je je geld voor je dochter?
"Iedere maand gaat de kinderbijslag automatisch naar die rekening. Gelukkig hebben wij de kinderbijslag niet hard nodig - als ik het niet zou beleggen, dan zou het in de huishoudpot belanden en dan zouden we het opmaken aan boodschappen, zoiets. Het wordt nu offensief belegd en ik hoef daar zelf niet naar om te kijken. Het is heel fijn dat we de kinderbijslag hiervoor kunnen gebruiken. Dat is niet voor iedereen weggelegd."
Op wat voor rendement hoop je?
"Ik heb gekeken naar wat het zou kunnen worden. Garanties zijn er natuurlijk niet, maar over een looptijd van achttien jaar kun je best een aardig rendement behalen. In het verleden is 10% rendement behaald. Als je daar van uitgaat - of desnoods van 6 of 8% - dan kom je uit op een eindbedrag van 40.000 euro, alleen van de kinderbijslag. En da's een mooi bedrag, daar kan ze toch vier jaar van studeren."
"Trouwens, als zij niet wil studeren maar liever een nagelstudio wil beginnen, ik noem maar wat, dan vind ik dat ook prima. Of een wereldreis maken. Ze mag er ook van feesten en van uitgaan, dat vind ik ook belangrijk. Ik wil vooral dat zij een leuk leven heeft. Maar als het na twee jaar op is, dan is het ook echt op."
"Mijn ouders hadden ook een beleggingsrekening voor mij en mijn broer. Zij kregen een rendement van 18%, dat hoor je niet meer tegenwoordig. Maar goed, er was rendement, en wij konden daardoor sowieso studeren, ook als het bij mijn ouders financieel wat minder zou gaan. Dat was een erg fijne gedachte en het heeft bij mij ook meegespeeld toen ik deze keuze maakte. Ik hoop dat mijn dochter ook te kunnen bieden."
Maar het kan natuurlijk ook tegenvallen.
"Ja. Ik hoop op een bepaald rendement, maar het kan totaal de andere kant op gaan. Al kan het nooit zo zijn dat ik zelf bij moet lappen, of zo. Maar ik houd het wel in mijn achterhoofd hoor, dat het kan zijn dat er over die achttien jaar overwegend een negatief rendement wordt behaald."
"In het allerslechtste geval blijft er helemaal niks over, al moet het dan wel héél slecht gaan. Sja, bij rendement hoort nou eenmaal risico. Dat ken ik ook van de beleggingen die ik zelf doe."
"Tussentijds kan ik er trouwens wel bij. Ik kan switchen naar een ander beleggingsprofiel. Het wordt nu dus automatisch offensief belegd en ze raden je ook aan dit profiel te nemen als je je geld minstens zeven jaar niet nodig hebt. Maar als ik wil, dan kan ik het altijd opnemen of er zelfs mee stoppen. En ik kan het ook naar een veiliger profiel overbrengen."
"Dus stel dat het straks vijftien jaar loopt en ik heb een heel mooi rendement behaald, dan zou ik het kunnen omzetten naar een minder risicovol profiel, om de kans dat alles wat ik heb opgebouwd weer verdwijnt, te verkleinen."
Is dit iets wat je andere ouders zou willen aanraden?
"Ja. Sparen is leuk, maar aan beleggen heb je meer qua rendement - zeker met zo'n lange looptijd. En als je ziet hoe makkelijk dit gaat... Je hebt er geen omkijken naar. Je betaalt er wel wat voor, transactiekosten bijvoorbeeld, maar dat heb je altijd."
"Natuurlijk heb je bij zoiets als Zilvervloot echt zekerheid, je hoeft dan niet bang te zijn voor risico. Dat is heel fijn, maar zoals ik al zei heeft het wat beperkingen. Beleggen voor je kind hoeft trouwens niet per se via zo'n kinderrekening; je kunt het ook zelf doen. Maar ik ben blij met hoe ik het nu doe, dit is echt overzichtelijk. Het heeft twee grote voordelen: het gemak voor mij en de kans op rendement voor haar."
Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?
Suus Segers en haar baby staan niet op de foto.