IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes tips voor een goedkopere vakantie

Bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft dit jaar een kleiner budget voor de zomervakantie dan eerder 't geval was, zo is te lezen in een rapport van ING Economisch Bureau.

Daarnaast voelen veel Nederlanders zich te onzeker over hun financiële situatie, waardoor ze minder vaak op vakantie gaan gedurende het hele jaar.

Maar een lager budget hoeft - gelukkig - niet te betekenen dat je niet meer op vakantie kunt. Wel moet je het misschien net even wat anders aanpakken. Daarom: vijf budgettips voor een goedkopere vakantie.

Check ook: Vakantieganger, check je verzekeringen

1. Niet minder leuk: vakantie in eigen land

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren Nederlandse vakantiegangers, die met eigen vervoer op vakantie gingen, in 2012 gemiddeld 551 euro per persoon kwijt voor hun trip. De mensen die een ander vervoersmiddel kozen, zoals het vliegtuig, kwamen uit op gemiddelde van zo'n 1.146 euro.

Het lijkt er dus op dat het behoorlijk schelen om in eigen land (of in een van de buurlanden) op vakantie te gaan. Kan, zeker als het weer 'n beetje meewerkt, best net zo leuk zijn als een trip naar een ver oord. Ook fraai voor een (korte) vakantie: een tripje naar één van de Waddeneilanden. Dat stukje met de boot zorgt misschien wel voor nét dat beetje extra vakantiegevoel.

2. In 't huis van een ander

Het is vast één van de goedkoopste manieren om ergens te verblijven: aan woningruil doen. Het is een eenvoudig principe: jij overnacht in het buitenland in het huis van een ander (al kan het binnen Nederland natuurlijk ook), en die ander verblijft tijdelijk in jouw woning.

Dan betaal je dus alleen je reiskosten en de kosten die je op vakantie zelf maakt. Probeer 't eens via HolidayLink, TweedeWoningruil (voor inderdaad, mensen met een eigen vakantiehuis) of HuizenRuil

3. Overnachten op de bank van een wildvreemde

...Dat heet couchsurfing en 't klinkt misschien niet direct bijster aantrekkelijk, maar heel goedkoop is het wel. Soms zelfs gratis. Het is al een tijd behoorlijk populair, vooral onder mensen die alleen reizen.

Het komt een beetje bij woningruil in de buurt, omdat je overnacht in het huis van een wildvreemde. In letterlijke zin dus bij diegene op de bank. Het betekent wel dat je een beetje privacy moet inleveren (net als je gastheer of -vrouw, natuurlijk), maar het is heel eenvoudig en toegankelijk. En je leert nog eens iemand kennen. Check couchsurfing.org of Reddit.

4. Niet te vaak met fooien strooien

Het lijkt misschien alsof 't je maar een klein beetje geld kost, maar als je bij elk terrasje, restaurantje en hotelovernachting een flinke fooi achterlaat, dan kun je per saldo best een flink bedrag kwijt zijn. En dat terwijl het niet eens altijd nodig is om een fooi te geven (in Scandinavië is het bijvoorbeeld helemaal niet zo heel gebruikelijk). Soms wordt het zelfs als belediging gezien - dat komt in Japan voor.

Check daarom voor vertrek of fooi bij het land van bestemming hoort. En hoeveel dan gebruikelijk is. Kijk ook goed of het al standaard wordt meeberekend in het bedrag dat je moet betalen. Op de website Magellan's vind je een uitgebreide en overzichtelijke Worldwide Tipping Guide.

Lees ook: Strooien met fooien: houd hier rekening mee

5. Ga naar een (voor onze begrippen) goedkoop land

Deze tip concurreert wat met tip #1. Er zijn genoeg landen waar het, voor onze begrippen, goedkoper is dan in Nederland. Wat jou in het ene land twintig euro kost, kan ergens anders wel dertig euro kosten.

Daarom het kan best lonen naar zo'n land op vakantie te gaan. Op de website Reizen.nl vind je een overzicht met tien goedkope vakantielanden.

6. Dagjes weg vs. één vakantie

Je kunt natuurlijk in plaats van één langere vakantie ook een paar dagen weg plannen. Gewoon, uitstapjes van één dag, vanuit je eigen huis. Kosten van overnachtingen heb je dan niet en je hoeft - daar gaan we even van uit - ook niet al te ver te reizen. En mogelijkheden zijn er genoeg. Kijk bijvoorbeeld 'ns op de website van DagjeWeg.

Let wel op de kosten die je op die dagen zelf maakt. Zo kunnen entreekaartjes voor dierentuinen of pretparken aardig duur zijn. Een leuke (en bekende) manier om wat korting voor je dagjes weg (en complete vakanties) te versieren: Vakantieveilingen.

Kan een boel voordeel opleveren. Let wel even op: als je een bod uitbrengt, en dat blijkt uiteindelijk het hoogste bod te zijn, dan moet je 't ook echt kopen. Dus ga niet in het wilde weg bieden.

Lees ook: Vermijd deze vijf budgetkillers

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›