IEXGeld

Dossiers

Profiel

Meer rente als het harder waait...

Als het aan Eneco ligt, kun je bij 't energieconcern binnenkort obligaties voor Nederlandse windmolens kopen.

Het bedrijf heeft namelijk het plan om voor tien miljoen euro aan obligaties in een Brabants windpark, De Beemden, te gaan verkopen. Het windpark is eigendom van Eneco. De HollandseWind Certificaten, zoals de obligaties worden genoemd, worden aan particulieren verkocht - dus aan jou en mij, aan wie er maar interesse in heeft.

Eerder was er al een kleinschalig project in Houten, maar het wordt nu grootser aangepakt. In totaal zullen er 400.000 obligaties van 25 euro per stuk worden verkocht. De looptijd ervan is vijf jaar en je kunt er per persoon maximaal honderd van kopen (dit omdat er dan zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen). Je hoeft geen klant te zijn of te worden.

Obligatie gekocht, en dan?

Stel dat je je inschrijft en zodra 't mogelijk is obligaties koopt, zul je vervolgens minimaal 2,5% rente ontvangen, zegt Eneco. Dit kan oplopen tot 3,5%, afhankelijk van hoe hard het waait (en dus van hoeveel de windmolens opleveren). Ieder jaar in juli wordt dit windrendement dan op je rekening gestort. En het is de bedoeling dat je je inleg aan het eind van de rit weer terugkrijgt.

Met het geld dat je investeert in het windpark, ofwel uitleent, wordt een lening voor het park afgelost. Hierdoor, zegt het concern, komt er geld vrij dat opnieuw in windmolens wordt geïnvesteerd, ter uitbreiding van het windpark of nieuwe duurzame projecten.

Maar hoe zit 't met het risico?

Eneco wil op deze manier, naar eigen zeggen, iedereen op laagdrempelige manier de kans geven kennis te maken met windenergie. Ook is de verkoop van obligaties bedoeld om draagvlak te creëren onder de bevolking, meldt NUzakelijk. Want niet iedereen is blij met windmolens en met 'n obligatie hebben mensen een financieel belang om windenergie meer te steunen.

Goed. Heel leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zit het eigenlijk met het risico? Wat haal je je op de hals als je meedoet?

Eneco-woordvoerder Marcel van Dun laat weten dat het windpark zélf de debiteur is en dus niet Eneco - wat je wel zou verwachten. Eneco staat niet garant. Het betekent dat niet Eneco maar het windpark na vijf jaar de terugbetaling garandeert, ténzij het park failliet gaat. En die mogelijkheid is er - voor deze informatie moet je wel even tussen de veelgestelde vragen op de site van het project zoeken:

"Wel kan bij langdurige stilstand het windpark in betalingsproblemen komen en failliet gaan. Het kan dan zijn dat het windmolenpark de rente of de hoofdsom van de certificaten niet geheel of slechts gedeeltelijk terug kan betalen."

Marcel Tak, financieel adviseur en columnist (onder andere voor IEX en IEXProfs) reageert:

"Bij deze obligatie is dit het enige dat telt als het om risico gaat. Maar als belegger moet je dan wel zelf de financiële gezondheid van het windmolenpark uitzoeken. Financiële informatie is wel op de site beschikbaar, maar die moet je nog wel zelf interpreteren. Het feit dat Eneco 100% eigenaar van het park is, kun je als positief zien, aangezien Eneco een financieel gezond bedrijf is, volgens bepaalde maatstaven."

"Maar aan de andere kant, Eneco garandeert de obligatie dus niet als De Beemden failliet gaat. En dat laat zien dat je als belegger het risico van de obligatie wel serieus moet nemen. Dat moet een obligatiebelegger overigens altijd doen."

Hij vult aan: "Ik heb bezwaar tegen de wijze waarop Eneco dit product aanbiedt. Op de website staat dat De Beemden een 100% dochter van Eneco is. Wat heb je aan die info als Eneco de obligatie niet garandeert? Ook elders op de site wordt de suggestie gewekt dat de lening gekoppeld is aan het bij het publiek bekende Eneco. Misleiding is een te groot woord, maar de belegger krijgt geen correct beeld van waar het risico van deze obligaties precies zit."

Nog niet van start

Woordvoerder Van Dun zegt dat dit allemaal in de prospectus komt te staan. De prospectus, ofwel een officieel document met essentiële informatie voor potentiële beleggers, is nu nog niet beschikbaar. Dat komt doordat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het project nog groen licht moet geven. Voordat de toezichthouder toestemming geeft is er nog geen officiële risico-waardering voor de HollandseWind Certificaten.

Pas op het moment dat er een goedgekeurd prospectus voor iedereen beschikbaar is kan de verkoop beginnen. Maar, zegt Tak, ook al zal de prospectus meer duidelijkheid geven over de debiteur van de obligaties en het risico: "De obligatie is gericht op de - kleine - particuliere belegger, en die beperkt zich meestal tot de marketinginformatie. En juist die marketinginformatie is wat mij betreft, tot nu toe, onder de maat."

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›