IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioengat? Neem een moestuin

Dan ben je staatssecretaris van Sociale Zaken en tackel je het immens grote pensioenprobleem, dat als een donkere wolk boven ons land hangt, met een idee dat zo simpel is, dat we het zelf hadden kunnen bedenken. Neem een moestuin. Ja, je kunt wellicht fluiten naar het inkomen dat je ooit nog dacht te genieten als je de deur van je werk voor het laatst achter je dicht trekt, maar wat geeft het?

Je hebt je moestuin. Het is – en dat zei Jetta Klijnsma er volgens mij niet eens bij – een winwin, want niet alleen heb je (bijna) gratis asperges en sla op tafel (onbespoten ook nog, als je dat wilt), maar je hebt ook iets te doen. Da's beter dan moeders de vrouw vervelen.

Die moestuin. Briljant in al zijn eenvoud. Alsof je wereldkampioen voetbal kunt worden met een elftal beperkte voetballers, als je ze met z’n allen voor de pot laat liggen en af en toe een bal snoeihard naar voren roeit. Wacht, dat is misschien niet het beste voorbeeld.

Doorwrocht plan

Je vraagt je af of Klijnsma zelf een pensioenprobleem heeft. Of een moestuin.
Je vraagt je af door hoeveel commissies dit doorwrochte plan gegaan is, nadat het door een omvangrijke werkgroep bedacht is. Voordat de staatssecretaris het quasi terloops in de landelijke media liet vallen.

Je kon eventjes een speld horen vallen. Misschien dacht je, net als ik, heel even zelfs dat je het satirisch blog De Speld aan het lezen was.

Is ze serieus? Wel onhandig, in ieder geval, maar ze zei het ondertussen wel. "Ik raad mensen wel aan om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken. [...] Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op." 

Dit vraagt ook even een heuse cultuuromslag. Want in 2009 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek nog bekend dat Nederland 3.906 hectare aan moestuin bezat in 2006 (ja, die berekening vergde drie jaar). Dat was 200 hectare minder dan tien jaar eerder.

Goed voor de economie?

Met name in Noord- en Zuid-Holland ging de moestuin op de schop. Ze moesten wijken voor de uitdijende grote steden. Andere bronnen reppen van een iets aantrekkende vraag naar moestuinen. Maar dan vooral voor de fun. Omdat je niet de hele zaterdag langs het hockeyveld kunt staan.

Of de moestuin goed is voor de economie, dat is weer een heel andere vraag. Lopen die paar euro die je bespaart bij de Albert Heijn straks via je beleggingsportefeuille gewoon net zo hard weer uit je zak? En is zelfgekweekte andijvie omgerekend naar zaaigoed, sproeiwater, mest en beter-anders-bestede uren eigenlijk wel goedkoper dan een zakje voorgewassen en -gesneden groente?

Een moestuin, prima hoor. Maar een staatssecretaris die de moestuin in het pensioengat wil proppen… Die legt haar hoofd wel heel opzichtig op het HAK-blok. Je moet de groenten hebben, trouwens Klijnsma, van je-weet-wel. 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›