Geld lenen kost geld. Het is cliché, ja, maar zó waar. Tenzij je onderhands leent van bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis, moet je rente betalen. En daardoor zal je schuld oplopen.
Daarnaast, en dat is best een steekhoudend argument, is het helemaal niet prettig dat iemand nog op geld zit te wachten.
Met dat in het achterhoofd is het niet zo heel lastig je te bedenken dat je eigenlijk alleen geld moet lenen als het echt nodig of belangrijk is. Voor een studie bijvoorbeeld, of een huis.
In heel veel andere gevallen moet je het simpelweg niet doen. Voor sommige dingen moet je gewoon spaargeld hebben liggen, en anders nog even wachten.
Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?
Dit zijn de vijf slechtste redenen om geld te lenen.
1. Een huwelijk
Newlyweds met een schuld? Geen fraai vooruitzicht. Zeker niet als je ook nog van plan bent om samen een huis te gaan kopen. Die schuld kan je namelijk gaan dwarszitten bij het aanvragen van een hypotheek, want je krijgt een BKR-notering.
2. Een dure verlovingsring
Lenen om een dure ring te kopen is misschien nog wel erger dan lenen voor je huwelijksfeest.
Als je je partner ten huwelijk wilt vragen, koop dan een ring die bij je budget past. Keuze genoeg. Het gaat niet om de prijs, toch? Liefde is niet te koop - in ieder geval, zo zou het niet moeten zijn.
3. De schuld van een vriend afbetalen
Lenen om je eigen schuld af te lossen is al wat discutabel, maar geld lenen om de schuld van een vriend te betalen, daar moet je sowieso niet aan beginnen.
Je kunt hem of haar wel geld lenen als je dat op dat moment toevallig kunt missen (wel goede afspraken maken!), maar zorg ervoor dat je zelf niet ook in een molen van rentes, BKR-noteringen en schulden terechtkomt. Schiet niemand wat mee op.
4. Een vakantie
Ga niet op vakantie als je er het geld niet voor hebt. Want je zit toch niet met een prettig gevoel op je strandstoel als je weet dat je het prachtige uitzicht en de cocktails niet zelf hebt betaald? Daarnaast: als je leent via een vakantiekrediet, betaal je vaak heel veel rente.
Spaar voor een mooie trip voor volgend jaar - heb je gelijk iets leuks in het verschiet - en zoek je vertier dicht bij huis. Er zijn vast genoeg leuke (gratis of goedkope) dingen in je eigen omgeving te doen.
5. Meubels en huishoudelijke apparatuur
Lenen voor nieuwe meubels, zoals een bank, tafel of kast? Niet doen. Zeker niet als je prima spullen hebt staan.
Wil je echt iets nieuws hebben, spaar er dan voor en schaf het later pas aan. Verkoop je oude inrichting op Marktplaats en zie die opbrengst als een korting op je nieuwe meubels.
Lastiger is het als je spullen echt nodig hebt, op korte termijn zelfs, en tijd om te sparen er niet is. Bijvoorbeeld als je wasmachine of koelkast kapot is gegaan. Dan kán het een oplossing zijn om te lenen bij de bank. Vaak bieden winkels je aan om te kopen op afbetaling, maar probeer dat toch zoveel mogelijk te vermijden. Je wordt er namelijk niet beter van (want: rente).
Check ook: Kopen op afbetaling is écht heel erg duur
Veel beter is het om een buffer aan te leggen voor onvoorziene uitgaven. Leuk is dat niet, maar met zulke uitgaven krijg je hoe dan ook wel eens te maken. En als je dat nu alvast incalculeert, dan hoef je er straks niet voor te lenen.
Lees ook: Checklist: de beste spaarrekening uitkiezen