Er is steeds meer aandacht voor terug naar de natuur in het eten. Mensen willen de pure smaken weer proeven en er ligt meer biologisch eten in de supermarktschappen dan ooit te voren.
Biologisch eten is beter voor het milieu omdat er immers strenge richtlijnen zijn voor bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar voor je portemonnee is het nog altijd niet beter. Is de boel in eigen handen nemen dan de beste manier om voordelig uit te zijn en het milieu te sparen?
Leg een moestuin aan
De belangrijkste voorwaarde is natuurlijk dat je ruimte voor een moestuin hebt en tijd hebt om er genoeg aandacht aan te besteden én - misschien wel het belangrijkste - tijd om te wachten tot alles rijp is voor de oogst.
Tomaten uit eigen tuin bijvoorbeeld. Wat kosten tomatenzaadjes? Voor een zakje met veertig tomatenzaadjes betaal je rond de 2 euro. Zaaitijd is in maart en april, met mooi weer kan je in juli de eerste tomaten plukken.
Hoeveel tomaten er aan één plant groeien, is lastig te zeggen. Dit hangt af van de soort, van het weer en van de hoeveelheid ongedierte. Gemiddeld zou je minstens een kilo per plant kunnen oogsten. Een kilo tomaten in de supermarkt kost zo’n 2,50 euro. Reken maar uit je winst.
Nadeel van zelf verbouwen is dat je niet het hele jaar door onbeperkt verschillende soorten groente en fruit hebt. Nou was het toch al voordeliger om je meer aan seizoensgebonden producten te houden, maar een beetje creativiteit om producten langer te kunnen bewaren is wel handig.
Download hier de seizoenskalender voor groente en fruit
En een goeie vriezer natuurlijk, om in het geval van tomaten sauzen en soepen in te bewaren. Maar met drogen en wecken verleng je de houdbaarheidstermijn ook aanzienlijk.
Als je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt (of milieuvriendelijke), is zelf verbouwen dus niet alleen de beste optie voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Behalve op bestrijdingsmiddelen spaar je het milieu ook nog op de transportvervuiling en verpakkingsmateriaal.
Ga je eigen vee houden
Zelf op deze manier voor ál je eten zorgen is – tenzij je op een boerderij woont – lastig. In je eigen vlees voorzien is niet te doen als je niet over genoeg weidegrond en ruimte voor stallen beschikt . Nou is vlees in de winkel doorgaans duur en de productie ervan is heel slecht voor het milieu.
Dit zijn goede redenen om vegetariër te worden of in ieder geval zwaar te minderen met het eten van vlees. En kies dan die keren dat je vlees eet voor een biologische variant. Het is duurder, maar wel een stuk beter voor het milieu en het dierenwelzijn.
Hoe belastend zijn jouw eetgewoonten voor het milieu? Maak eens voedselafdruk
Wat wel redelijk makkelijk kan, is kippen houden. Groot voordeel is elke dag verse eieren en je zou de kippen zelf uiteindelijk ook op kunnen eten. Een middelgrote kip van 2 tot 3 kilo heeft qua ruimte een nachthok nodig van krap een vierkante meter en een buitenruimte van rond de 1,5 vierkante meter.
Je koopt een jonge kip al voor rond de 5 euro en daarvoor heb je dus jarenlang zes keer per week een lekker vers eitje. Een ander voordeel van het houden van kippen is dat het voer niet duur is, en ze je mooi helpen om minder groenafval te hebben. Ze eten naast granen en grit namelijk graag schillen en resten van groente en fruit en gemaaid gras.
Het milieu dan? Kippen produceren mest, maar vermengt met tuinafval en verwerkt tot compost is dat goed geschikt voor het onderhoud van je tuinplanten.
Boter, graan en kruiden
Voor zuivel geldt hetzelfde als voor vlees; je moet voor bijvoorbeeld een paar geitjes al meer dan 100 vierkante meter weide hebben. En ook hier geldt dat je uit milieu-overwegingen biologische producten zou moeten kopen, maar die zijn wel weer een stuk duurder (en meestal ook een stuk lekkerder!).
Groente en fruit kan je dus best makkelijk zelf verbouwen in je eigen nieuwe moestuin, maar hoe zit het met granen? Kan je die ook makkelijk zelf verbouwen?
Dat is nog niet zo makkelijk. Je hebt veel grond, werkuren en kennis nodig. Bovendien moet graan na het oogsten ook nog dorsen, je moet het kaf van het koren scheiden en je moet een geschikte opslagplaats hebben. Dus, wederom, tenzij je over een boerenbedrijf beschikt is dit niet aan te raden.
Je eigen kruiden telen is trouwens wel weer heel eenvoudig. Een paar zaadjes in een potje aarde en na een tijdje heb je al een mooi kruidenplantje. Dat kan zelfs in de vensterbank.
Ga vissen
Zelf een vis vangen en die vervolgens opeten is niet duur. Om te mogen vissen in de Nederlandse wateren heb je om te beginnen een vispas nodig. Er zijn verschillende soorten vispassen en de prijs ervan ligt tussen de 11 en 15 euro. En je hebt een hengel en aas nodig. Een eenvoudige hengel heb je voor rond de 30 euro.
Let op, zelfs met een vispas op zak mag je nog steeds niet overal vissen. En om de overbevissing tegen te gaan, mag je ook niet alle vissen vangen en meenemen om op te eten. Als je je vispas eenmaal hebt, kan je via de Visplanner nagaan waar je op welke vis mag vissen.
Hoe gezond zijn de vissen uit de Nederlandse wateren? Het hangt er sterk van af waar je gaat vissen. Het handigst is het om voor je gaat vissen (en misschien ook voor je je visbenodigdheden gaat kopen) te informeren naar de visstand en hoe schoon het water is waar jij wil gaan vissen.
Kan iedereen het?
Helemaal als je buiten woont is een zelfvoorzienend leven wat je eten betreft best haalbaar en het is een stuk gezonder voor het milieu dan veel producten in de supermarkt. Het kost je alleen behoorlijk wat tijd en energie. Maar ook als je maar een klein tuintje of een balkon hebt, kan je best wat doen voor je eigen voedselvoorziening.