Iedereen geeft wel eens onnodig geld uit. Als dat af en toe voorkomt is dat helemaal niet erg. Sterker nog: niet alles hoeft altijd ook echt nódig te zijn.
Anders is het als het zo goed als onbewust gebeurt. Zo zonde. Keer de onderstaande budgetkillers de rug toe - je kunt er aardig wat geld mee besparen.
Budgetkiller 1: Dubbel verzekerd zijn
Alles is te verzekeren, zo lijkt het wel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een verzekering voor. Behalve dat het zeer verstandig is om te checken of je al die verzekeringen überhaupt wel nodig hebt, moet je uitkijken dat je niet dubbel bent verzekerd. Twee reisverzekeringen bijvoorbeeld, daar heb je helemaal niks aan.
Let ook op overlap. De kans bestaat dat die reisverzekering je een dekking voor medische kosten op vakantie biedt. En het kan best zijn dat je deze kosten tegelijkertijd ook vergoed krijgt via je zorgverzekering. Check of je ergens iets kunt aanpassen zodat je minder premie hoeft te betalen.
Lees ook: Vakantieganger, check je verzekeringen
Budgetkiller 2: Mobiel internet in het buitenland
Dankzij je smartphone ben je altijd en overal bereikbaar. Oók in het buitenland. Handig hoor, en als je slim gebruik maakt van wifi-hotspots hoeft het je geen extra geld te kosten. Maar als je je dataverkeer niet uitschakelt en eenmaal over de grens wel blijft internetten, dan kun je aan het eind van de rit op een flinke telefoonrekening rekenen.
Denk je op reis veel gebruik te gaan maken van internet? Verdiep je dan vooraf even in de kosten die je provider in rekening brengt en check of er bepaalde buitenlandregelingen zijn. Veel providers bieden bijvoorbeeld een bepaald aantal MB's voor, laten we zeggen, vijf euro per dag. Dit moet je wel vooraf instellen.
Ook handig: voor een datalimiet kiezen. Ook dat kan bij verschillende providers. Je bepaalt dan zelf je maximaal te besteden bedrag aan internetkosten en je provider verbreekt je verbinding als je dat limiet hebt bereikt. Er zijn ook apps waarmee je je dataverbruik in de gaten kunt houden. Dit is trouwens niet eens alleen handig voor op reis: zo'n 'alarmsysteem' kan een fervent internetgebruiker in Nederland ook veel euro's schelen.
Budgetkiller 3: Tijdschriften
Lees je graag tijdschriften? Een jaar lang losse nummers kopen is per saldo vaak duurder dan een abonnement.
Maar als je een abonnement neemt, dan moet je wel zorgen dat je 'm op tijd opzegt (als je dat wilt), want vaak worden abonnementen automatisch verlengd. Dit mag tegenwoordig tot maximaal drie maanden na de eerste contractperiode.
Daarnaast: lees je meerdere tijdschriften, vraag je dan af of je ze allemaal wel zelf moet aanschaffen. Wellicht kun je beter met iemand ruilen.
Check ook: Gratis boeken lezen doe je zo
Budgetkiller 4: Je televisie-abonnementen
Heb je alle televisiezenders waarvoor je betaalt nodig? Kijk je ze allemaal?
Ga na welke kosten je precies maakt en of dat anders kan. Vaak betaal je extra voor bepaalde zenders, en dat kan aardig wat geld kosten. En echt zonde wordt het als je een filmpakket voor je televisie hebt, terwijl je ook je maandelijkse kosten bij Netflix aftikt.
Ditzelfde geldt feitelijk ook voor muziek. Het is de vraag of het nodig is om muziek te kopen (online of in de winkel) terwijl je ook een Spotify-abonnement hebt waarvoor je maandelijks betaalt. Wat Spotify betreft: je kunt ook kiezen voor de gratis versie - dan kun je gewoon muziek luisteren, alleen krijg je dan af en toe reclame tussendoor.
Budgetkiller 5: Gewoonten
Sta, tot slot, eens stil bij je gewoonten. Als je elke dag een kop koffie koopt op het station, of een broodje op de hoek van de straat, of een chocoladereep bij het tankstation, dan kan dat op een gegeven moment aardig wat gaan kosten.
Het kost per keer maar een paar euro, maar als je bekijkt wat je per maand kwijt bent... Het sluipt er in, en dat is funest voor je banksaldo.