IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een lagere hypotheekrente is niet altijd de voordeligste optie

Mooi, de hypotheekrente is laag! Maar let op: heb je een (bank)spaarhypotheek, ga dan niet zomaar akkoord met nieuw rentevoorstel.

Je bent namelijk niet altijd voordeliger uit als je bij je rentewijziging voor een lager percentage kiest.

Het risico: duizenden euro's extra kwijt

Het RTL Nieuws bekeek dit principe uitvoerig en kwam tot de conclusie dat mensen met een dergelijke hypotheek - in Nederland zijn dat er zo'n 1,5 miljoen - het risico lopen door een lagere rente uiteindelijk duizenden euro's duurder uit te zijn dan ze in eerste instantie dachten.

Hoe dat kan? Nou, als volgt: heb je zo'n (bank)spaarhypotheek, dan is de hypotheekrente gekoppeld aan de rente die je krijgt op de spaarpot waarmee je je hypotheek aflost. Ga je dan voor een lagere hypotheekrente, dan krijg je dus automatisch ook een lagere rente op je spaarpot. Die groeit hierdoor minder snel dan de bedoeling was, en dan is extra inleg nodig om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen.

Goed, dat het risico er is, dat is één. Maar nu blijkt ook dat banken hun klanten daar niet altijd op wijzen. Voordat je rentevastperiode afloopt krijg je een brief met een renteherzieningsvoorstel, maar wat de gevolgen voor de spaarpremie zijn, blijft regelmatig onbenoemd.

Dat is iets waar toezichthouder AFM over struikelt. Die zegt duidelijke informatie noodzakelijk te vinden, want alleen dan kan een consument een goede keuze maken. En dat is ook zo.

Tijd voor een adviseur

Daarom: let dus goed op wat je doet. Maak een berekening van de gevolgen, of vraag je bank dit te doen. Ga, kortom, niet klakkeloos akkoord met een rentevoorstel, maar zoek uit welke gevolgen het voor je heeft.

Dit hoef je niet alleen te doen. Volgens AFM is het aflopen van een rentevastperiode een goed moment een adviseur om hulp te vragen:

"Een adviseur kan de gevolgen van een rentevoorstel in kaart brengen en eventueel met betere oplossingen komen. Het is een goed moment om kritisch te kijken of de hoogte van het beoogde eindkapitaal nog adequaat is. Een adviseur heeft daarbij oog voor de persoonlijke omstandigheden, die misschien zijn veranderd door bijvoorbeeld een echtscheiding of gezinsuitbreiding."

Gelukkig heeft een aantal banken nu toegezegd op termijn meer aandacht aan de risico's te gaan besteden. Maar toch moet je voorzichtig blijven en begrijpen wat die risico's voor jou persoonlijk betekenen. We hebben het hier immers niet over kleine bedragen.

Tegenwoordig moet je, wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, overigens kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het risico van een lagere rente is daarom vooral van toepassing op mensen die hun hypotheek al hebben lopen.

Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›