IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoor jij bij de 60% die zijn inkomsten en uitgaven niet bijhoudt?

Stel je voor dat je met tien personen in een kamer zit. Kijk eens goed rond. Er blijken zes personen te zitten die niet aan budgettering doen. En als ik daar een snelle kansberekening op los laat: ben jij misschien één van die zes?

Dit is een van de resultaten uit een recent online onderzoek in de VS, uitgevoerd in het kader van ‘Financial Literacy Month’, de maand van de financiële geletterdheid. Meer dan 2000 volwassenen hebben meegedaan aan dit onderzoek, dat al acht jaar wordt uitgevoerd.

Het onderzoek geeft niet alleen een overzicht van het kennisniveau van de Amerikaanse consument, maar het geeft ook inzicht in trends voor wat betreft financieel gedrag en de houding tegenover geldkwesties.

Rode vlaggen

De uitslag dat 61% van de mensen niet aan budgetteren doet is het hoogst van de afgelopen 6 jaar. Dit terwijl een budget opstellen in de basis eigenlijk heel simpel is en de tool bij uitstek om te voorkomen dat mensen hun grip op geld en uitgaven verliezen.

Het ontbreken van een budget, onvoldoende sparen, meer geld uitgeven dan verantwoord is en op termijn terugbetaald kan worden en tot slot een gebrek aan kennis zijn zogenaamde red flags, die echt aandacht behoeven. Gelukkig zijn drie van de vier volwassenen (73%) er ook van overtuigd dat ze er voordeel bij kunnen hebben om een adviseur in te schakelen. 

Maar toch: als het zo simpel is, waarom doen mensen het dan niet uit zichzelf? De meeste mensen die ik ken, hebben een grote hekel aan budgetteren. Het is een van die financiële dingen die je moet doen en niet bepaald erg opwindend zijn. Het is saai en kan soms tot heel vervelende discussies leiden; twee dingen waar we liever aan voorbij gaan en niet willen dat het gebeurt.

Je hebt een goede fundering nodig

Maar als mensen en cliënten naar mij toekomen met vragen over beleggingen en investeren, leg ik altijd eerst de relatie met budgetteren. De manier waarop we omgaan met geld in ons totale leven, bepaalt namelijk ook hoe we ons geld beleggen. Een klein beetje orde op zaken stellen in de chaos is uitermate belangrijk.

We denken dat we allemaal kunnen beleggen. Maar een goed beleggingsplan heeft een goede fundering nodig. Als je niet echt kwantificeert of een getal plakt op uitgaven (en inkomsten), hoe kun je dan voor jezelf financiële doelen en doelstellingen bepalen?

Hoeveel geld geef je ECHT uit wanneer je gaat winkelen? En als je niet weet hoeveel je maandelijks spaart, hoe kun je dan meten of en welke resultaten er worden geboekt met je spaarrekening en je beleggingen?

Je legt je niet voor eeuwig vast

Budgetteren is een realiteit die voor velen van ons wellicht te confronterend is en teveel als een leiband voelt. Wanorde is ook orde. En we denken dat we kansen gaan missen als we misschien teveel vasthouden aan bepaalde zaken.

Wat als er iets verandert in ons leven? De realiteit is: budgetteren geeft je een waardevol raamwerk voor toekomstige financiële beslissingen.  Ik zei "raamwerk" en dus niet een plan dat zo vast zit als een heipaal geslagen in dubbel gewapend beton.

Natuurlijk veranderen zaken in ons leven. En we zullen aanpassingen moeten doorvoeren. Hetzelfde geldt voor een financieel plan. Het punt is, dat als we niet eens weten waar we staan op dit moment, we een heleboel tijd gaan verspillen met gissen naar beslissingen die we zouden kunnen nemen en naar wat we wel of niet zouden kunnen of moeten doen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›